Kullancsveszély – emberre, kutyára!

Dr. Ásványi Tamás állatorvos

Vizsgáljuk át kutyánkat és a  ruhánkat is séta után!

Amikor tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is összeszedhetik kedvenceink a kullancsokat. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy egyszerű kullancscsípés komoly betegségeket akár a kedvencünk elhullását okozhatja. Éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

asvanyitamas_09szj2016

Fertőzésveszély

A kullancsnak mint parazita állatnak a jelenléte a kutyán, vagy a szúrása és a vérszívás okozta vérmennyiség elvesztése a kutya számára tulajdonképpen teljesen veszélytelen. Ami a kullancsot a kutyák számára veszélyessé teszi, az a különféle vírusoknak és baktériumoknak a bevitele a kutya bőrébe és vérébe, aminek következtében különféle betegségek alakulhatnak ki. A kullancsok által terjesztett és a kutyákra veszélyt jelentő fertőző betegségek közül igazán három érdemel említést.

Babesiosis

A leggyakrabban diagnosztizált kullancsfertőzés kutyában.
A betegség kórokozója a Babesia nevű egysejtű, a vörösvértesteket megtámadó élősködő. Ezt a kórokozót a kullancs nem azonnal, a vérszívás megkezdésekor juttatja be a kutya vérkeringésébe. Az igazán nagy veszélyt az jelenti, ha a kullancs több mint két napig élősködhet a kutyán, ugyanis a vérszívás megkezdése után 48 órával a vérszívás végén jön létre a megfertőzés.

Tünetek: 2-10 nap eltelte után kezdetben hirtelen jelentkező bágyadtság, étvágytalanság, láz (40-41°C), később vérfesték-vizelés, sárgaság, hányás, idegrendszeri tünetek.

Kezelés: időben észlelt és diagnosztizált betegség viszonylag jól gyógykezelhető injekciós készítménnyel. Több napos várakozás már súlyos következménnyel járhat, a gyógykezelés sikeressége is nagyban függ a beavatkozás idejétől. Gyógykezelés hiányában a kutya egy hét alatt elpusztulhat.

Lyme-kór (Borreliosis)

A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű, baktérium okozza, amelynek fenntartói a rágcsálók (egér, pocok, sün, patkány) és a nagyvadak (őz, szarvas, muflon). Ez a második leggyakrabban megállapított, kullancsok által terjesztett betegség kutyáknál. Felmérések szerint jelenleg a kullancsok 4-10%-a hordozza a kórokozó baktériumot. A kór a kutya egész szervezetét érintheti.

Tünetek: a vérszívás helyén néhány napot követően kör alakban kialakuló piros, kiszáradt bőrfelület, láz, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar, szőrhullás. A betegség pontos megállapításához vérvizsgálat szükséges.

Kezelés: amennyiben a betegséget sikerül a kezdeti szakaszában felismerni, akkor legalább 6 hetes antibiotikum kúrával eredményesen kezelhető. A későn diagnosztizált esetekben sok esetben halált okozhat.

Agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis)

A kutyáknál ritkán előforduló vírusbetegség. Enyhe lefolyás esetén viszonylag ártalmatlan, azonban ha a vírus megtámadja az állat központi idegrendszerét, akkor bénulást és maradandó agykárosodást okozhat..

Tünetek: láz, hányás, szédülés, bénulás, ízületi- és izomfájdalom.

Kezelés: amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a betegséget, akkor antibiotikumokkal kezelhető, de gyakori a gyors és tragikus lefolyás, ami a kutya halálával végződik.

Ha a kullancsot a bőrbe fúródása után, de még a vérszívás megkezdése előtt sikerül eltávolítani, akkor a fertőződés valószínűsége minimális. Viszont arra is minimális az esély, hogy ebben az állapotban észrevehető legyen a kullancs. A legtöbb esetben akkor akad meg a kutyát simogató kéz a kullancson, ha már lencse vagy borsó nagyságúra duzzadt a magába szívott vértől. Ilyenkor ajánlott a kullancsot valamilyen segédeszközzel (csipesz, kanál, kiemelő villa stb.), eltávolítani. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb megfogva, a felszívott vértől duzzadó testét lehetőleg nem összenyomva távolítsuk el a kutya bőréből. Lehetőség szerint a kullancs szúrásának helyét alkohollal, jóddal vagy más fertőtlenítő szerrel ajánlott letisztítani.

A köztudatban különféle trükkök és népi eltávolítási módszerek is elterjedtek: a kullancs bekenése, légzőnyílásának eltömése zsírral, olajjal, vajjal, krémmel, paraffin-olajjal, petróleummal, alkohollal, benzinnel, rovarirtó-szerrel stb. Ezek ugyan a kullancs megfojtását vagy teljes elpusztítását célozzák, azonban csak az eltávolítás idejét késleltetik, és ilyenkor a fulladozó kullancs a fertőző anyagait a kutyába öklendezi.

Olyan védőoltás, amely megelőzi, hogy a kutyát a kullancsok megtámadják még nem létezik. A kullancsok által terjesztett három fertőzés közül egy ellen viszont már lehet a kutyákat oltásokkal védeni:
A Lyme-kór (Borreliosis) ellen van védőoltás.
Babesiosis és a kullancs-encephalitis ellen nincs jelenleg Magyarországon  a kutyák számára elérhető védőoltás.

A kullancsok által terjesztett és a kutyákra veszélyt jelentő betegségek másik megelőzési formája a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő kullancsriasztó szerek valamelyikének rendszeres, szinte egész évben történő folyamatos használata. A kapható szerek és eszközök különböző formákban és különböző hatóanyagokkal állnak a gazdik rendelkezésére. Mindegyiknek más és más a hatásideje (2 héttől 7 hónapig),  és a hatékonysága.  Legközismertebbek a spray-k, rácseppentő oldatok (spot-on), nyakörvek, és a legújabb és leghatékonyabb a szájon át beadható tabletták melyek 1-3 hónap közötti védelmet tudnak biztosítani.

Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne érdeklődjön a Tapolca, Batsányi J u 44 Állatorvosi Központ-ban Dr. Ásványi Tamás állatorvosnál.