Középkori forgatag a Csobáncnál

Tapolcai Újság (Havasi, Szijártó, Töreky) – Középkori harcok, végvári események helyszíne volt a Csobánc, illetve a hegy lábánál lévő vásártér és palánkvár, az idei Gyulaffy-napok alkalmából.

gyulaffynapok_11

Az elmúlt évek során immár országos hírnévre tett szert a rendezvény, Németh Gyula csobánci várkapitány és lelkes csapata kitartó munkája folytán. Ezúttal is középkori vásári forgatag fogadta az érdeklődőket szombat napkeltétől vasárnap napnyugtáig. Tapolcán pénteken toborzót is tartottak. Hazánk legnagyobb volumenű végvári programsorozatának szombati megnyitóján a felsorakozott résztvevőket, lovasok, talpasok, várnépet, illetve a szép számmal megjelent érdeklődőt Dobó Zoltán polgármester köszöntötte. Beszédében a magyar hagyományok őrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Nem szabad feledni azt a szenvedést, azt az alázatot, amiben őseinknek része volt, s amivel tulajdonképpen megteremtették annak lehetőségét, hogy mi most itt vagyunk, és magyarul beszélünk. Külön öröm, hogy a környező önkormányzatok is támogatják ezt a rendezvényt, tudva azt, hogy érdekközösségben vagyunk. Ugyanúgy érdekközösségben vannak azok a hagyományőrző vitézek, akik most itt állnak előttünk. Ennél nagyobb bizonyíték nem kell arra, hogy ez a nemzet él és élni akar – hangsúlyozta a polgármester.
Balassa Balázs, a Veszprém Megyei Várak Egyesületének (korábban: Veszprém Megyei Várak Főkapitánysága) elnöke, Szigliget várkapitánya arról számolt be, hogy a várak rövidesen pénzforráshoz jutnak, amely azok megújítását szolgálja.

Toborzás vitézi módon

Fülsiketítő puskalövések, harcias, kötekedő, bajvívó vitézek, táncosléptű szépséges úri leányok, földön elterült ,vízbe ölt katonák. A Fő téren és a tóparton népszerűsítették pénteken a Gyulaffy Napok Csobáncért hétvégi programjait.
Mert egy kis reklám mindig elkel a vitéz uraknak is, így hát évek óta különösen szórakoztatóra veszik a hagyományőrzők a figurát a népszerű rendezvény első napján. A nagy csinnadratta, a kardcsörtetés végül elérte a célját, sokan felfigyeltek az eseményekre, a tóparton már száznál is többen figyelték a leányvásárt. Itt ugyanis törökök és magyarok egyezkedtek egy csinos lány tulajdonlásán, ami a forgatókönyv szerint sokak halálával és a törökök győzelmével végződött.
A tapolcai vendégcsalogató programot követően a hagyományőrzők visszatértek Gyulakeszibe, ahol 17 órakor Gyulaffy László szobránál tették tiszteletüket. Az este számos koncerttel, táncos műsorral szórakoztatta a végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjének hagyományőrzőit, vendégeit

gy11tl

Tizenkettedik alkalom

Több hónapos előkészület és szervező munka gyümölcsét élvezhették azok akik, a rekkenő hőségben kilátogattak Gyulakeszibe. A Csobánc Váráért Alapítvány 12 évvel ezelőtt elhatározta, hogy megmentik, megóvják a kritikus állapotban lévő várat. Azonban az állagmegóváshoz, ásatásokhoz, táblák kihelyezéséhez anyagi forrásokra van szükség, melyet Németh Gyula várkapitány és lelkes csapata pályázati forrásokból illetve a fesztivál bevételéből finanszíroz.

gy10hg

Gyulakesziben főhajtással tisztelegtek Gyulaffy László mellszobránál, majd az iskolában kiállítás megnyitóra került sor. A szervezők minden estére könnyűzenei koncertekkel készültek, hogy a nyári kánikulában fokozzák a hangulatot és a napközben megfáradt harcosoknak kikapcsolódást nyújtsanak. Színpadra lépett többek között a Creative Sound System, az FRB, az ír kocsmazenét játszó Firkin és a Rock-inger is. A középkori főzőversenyen kulináris múltunk is megelevenedett. A török kort 21 hagyományőrző csapat hozta közelebb az emberekhez, akik precízen és gondosan elkészített korhű ruházatuk mellett a haj- illetve bajuszviseletükre is nagy hangsúlyt fektettek, melynek szépségéről versenyt is rendeztek. A megmérettetést Kovács Krisztián, a Gyulaffy Bandérium tagja nyerte, így ő viselheti a Gyulaffy dali kapitánya címet. A természet közeli környezetben látogathatók voltak magyar, perzsa, török táborok is. A rendezvény középpontjában álló várhoz is felkapaszkodtak, ahol Hangodi László történész és Czibula György geotúra – vezető tartott előadást, „Geológia a történelemben, történelem a geológiában” címmel. Megnyitó
A vásártéren mesteremberek árulták szebbnél szebb portékájukat, majd a rendezvény leglátványosabb eseményére került sor a vártámadásra. Ágyúszó és kardélek fémes zaja tette izgalmassá Csobánc Diadalát. Fegyverforgatásból és bátorságból is számot adtak a vitézek, hiszen cseppet sem kímélték egymást a bajviadalon, ahol a fa szablyákkal súlyos ütéseket és vágásokat mértek ellenfelükre. A gyermekekre is gondoltak, hiszen solymásztáborban vehettek részt, a Zajongó Zenekar koncertjére táncolhattak és idén első alkalommal részükre is megrendezték a vártámadást, ahol polifoam szablyákkal és zokni buzogányokkal játszhatták el a híres történelmi eseményt. Nagy sikert aratott a Badacsonytördemici Néptáncegyüttes, akik kicsikkel és nagyokkal ropták a táncot. Újdonság volt az Alfa Dog kutyaiskola bemutatója, mely elnyerte a közönség tetszését. A szerencsések értékes nyereményeknek örülhettek a tombolasorsoláson, melynek fődíja egy kiscsikó és görögországi utazás volt. Az elfáradt és maradandó élményekkel gazdagodott résztvevők tábortűzzel búcsúztatták a hétvégét.
………