Koszorúkkal emlékeztek a hősökre

Szijártó János – Hagyományőrző huszárfelvonulással, koszorúzással, ünnepi műsorral emlékeztek vasárnap Tapolcán az 1848-49-es forradalomra és a szabadságharcra.

tap1848_05
A városi ünnepség a hagyományos lovas felvonulással kezdődött, majd Miltényi József 48-as huszárkapitány sírjának koszorúzásával folytatódott a régi temetőben.

tap1848_32

Egy órával később az Alsó-tó partján Török János honvéd alezredes és Török Antonius Florián honvéd százados emléktáblájánál koszorúztak, majd Kossuth domborművet és a Petőfi szobrot is megkoszorúzták az emlékezők. A tó partján ágyúlövés is jelezte az elődök iránti tiszteletet, megbecsülést.

tap1848_40 tap1848_65                                                                                                     Fotók: Szijártó János

Dobó Zoltán polgármester a Tamási Áron Művelődési Központban mondott ünnepi beszédet, felidézve az 1848-as eseményeket, illetve szólt annak hatásairól.
– Elődeink éltek a történelmi lehetőséggel, nem a földi javakat keresték, nem a maguk hasznára fordították azt, hanem éltek vele mindannyiunkért, éltek vele a magyar nemzet javára. Ma őket ünnepeljük és értékeljük mindazt, ami megfogalmazódott a 48-as forradalomban és szabadságharcban – ez pedig a magyar nemzet élni akarása. Ez pedig a nem más, mint a magyar nemzet élni akarása. Ami sokszor, visszatérő motívumként mutatkozott meg már történelmünk során, még a legnehezebb időkben is.

A beszéd után Füstös Zsuzsi (ének) és Istenes József (gitár) lépett a színpadra, majd Bertalan Csaba és Vitus Kata szavalt a Zajongó együttes pedig egy Kormorán dalt adott elő. A Nemzeti dalt Füstös Zsuzsitól, Havasi Gábortól, és a Nagyboldogasszony Általános Iskola tanulóitól hallhatta a közönség, a Zajongó együttes közreműködésével.

kaz1848                                                                                                          Fotó: Havasi Gábor

Havasi Gábor – A Tamási Áron Művelődési Központban tartotta 1848-49-es forradalom és szabadságharcra megemlékező ünnepi műsorát a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye. A prózai, zenés, táncos elemeket tartalmazó előadást hat alkalommal mutatták be a diákok a város iskolásainak. A szereplők által megelevenedett Petőfi és a Márciusi Ifjak szellemisége, eszmeisége. Az Ányosiné Varga Ildikó, Halápiné Kálmán Katalin és Szabó Csaba által színpadra álmodott műben a döntően 4. és 6. osztályosok mellett Tóth Kiara nyolcadikos énekelt szólót.