Köszönet a szociális dolgozóknak

November 12-e világszerte a Szociális Munka Napja. A szakterület tapolcai és Tapolca környéki dolgozóit az ünnep alkalmából kedden, kitüntetések átadásával, ünnepi műsorral, pezsgős koccintással köszöntötték a városi moziban.

Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, amely szociális kezelést, gondozást igényel. A szociális dolgozók nap, mint nap példát mutatnak empátiából, emberségből, önzetlenségből- hangzott el a rendezvény nyitó gondolatai között.

Rig Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében ugyanakkor arról beszélt, hogy a szférában tevékenykedők anyagi és társadalmi elismerése alacsony szintű, ezért képviselőként azért dolgozik, hogy ez ne így legyen.  – Amikor mi felkelünk, ti már dolgoztok. Azokon segítetek, akiknek már nincs kihez fordulniuk. Ők az elesettek, a betegek, fogyatékkal élők. Fel sem tudjuk fogni, hogy milyen ez a munka, mekkora szellemi és fizikai megterheléssel jár, milyen ezt csinálni a nap huszonnégy órájában, az év minden napján. Mindemellett megdöbbentő, hogy a fizetések jelentős része a százezer forintot sem éri el. Tíz éve ígéri a kormányzat a szociális életpályamodellt, amely kiszámítható jövőt jelenthetne- hangsúlyozta Rig Lajos, aki, mint azt elmondta, parlamenti, bizottsági munkájával és németországi eszközbeszerzésekkel egyaránt segíteni kívánja a szakmát és helyi dolgozóit.

Dobó Zoltán polgármester a szociális munkások bátorságát méltatta beszédében. Hangsúlyozta, az elesetteknek támaszt nyújtó emberek, a mai kor legbátrabb emberei.   A köszöntőt követően,  Dobó Zoltán a Tapolcai Szociális Alapszolgáltatási Intézményi Társulás Elnöke és Sikos Rita Szociális és Egészégügyi Alapellátási Intézet igazgatója szakmai kitüntetést adott át Segesi Anettnek, a Ringató Bölcsödében végzett kiemelkedő munkájáért, Rausch Péter Györgynének kiemelkedő szociális munkájáért, továbbá Némethné Nagy Katalinnak a szociális étkeztetésben végzett kiemelkedő munkájáért.  Az átadók mellé csatlakozó Magvas Zoltán, a Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása és nappali Melegedő vezető szociális-és mentálhigiénés munkatársa,a szálló dolgozójának,  Pilter Balázsnak magas szintű szakmai munkáját és elhivatottságát ismerte el kitüntetéssel. Bolla-Danics Ildikó vezető gondozó, Tibola Emőkének és Bicsérdi Krisztinának az idősellátás, a házi gondozás területén végzett munkájáért adott át kitüntetéseket.  Segesdi Anett bölcsődevezető, a Ringató bölcsödében végzett kiemelkedő munkáért tüntette ki Tóthné Körmendi Gabriellát. A Megbecsülés Idősek Otthona részéről Nagy Judit vezető, a szociális intézmény két dolgozójának, Patkó Annának és Molnár Líviának adott át elismerést.

A Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat elismerésében Sümegi Krisztina, Kulcsár Gyuláné, Nagy Lajosné és Szijártóné Sikli Hajnalka részesült. Ők Tóth Csabától, a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás elnökétől vehették át a kitüntetéseiket.  A Tábita Alapszolgáltatási Központ Tapolcai Telephelyének telephelyvezetője, Labovszky Tamara, Korándi Józsefné idősellátás területén végzett magas szintű szakmai munkájáért adott át kitüntetést.

Az eseményen  különleges zenei ajándékot kaptak a jelenlévők a Járdányi Pál Zeneiskola két tanárától Tóth Pétertől és Fazekas Ádámtól, akik közös játékba is bevonták az ünneplőket.  A svédasztalos fogadást követően a Momentán Színházi Társulat műsorát tekinthették meg az esemény résztvevői. /Töreky László/