Kórusok találkozója

Szijártó János – Kórusmuzsika töltötte be a Tamási Áron Művelődési Központ színháztermét szombaton délután.

korustalalkozo_23aaaA Tapolcai Kamarakórus a színpadon Fotó: Szijártó János
Három kitűnő énekeseket, nívós repertoárt bemutató kórus találkozott ezen az őszi délutánon. A résztvevőket Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető köszöntötte elsőként. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a kórus-tagokat a közös éneklés öröme tartja egyben, de a az igényes zene iránti elkötelezettség alapfeltétel. Mindez be is bizonyosodott a délután további részében.
Elsőként a Tamási Áron Művelődési Központ művészeti csoportjaként működő Tapolcai Kamara Kórust hallhatta a közönség. Az 1992-ben alakult kórus repertoárja a zenetörténet minden kor-szakából tartalmaz műveket, de kiemelt figyelmet fordítanak a magyar szerzők alkotásainak bemutatására. A Török Attiláné karnagy által irányított csoport értéket közvetít. Az évek során többször vettek részt szakmai megmérettetésen is, két alkalommal “fesztiválkórus”, tavaly “gálakórus” mi-nősítést szereztek.
A szombati találkozón műsorukban Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveket mutattak be. Zongorán kísért Egyedné Somogyi Hajnalka, vezényelt Török Attiláné.
A folytatásban előbb az 1932-ben alakult Péti Férfikar (karnagyuk Lovrek Károly) lépett a színpadra, majd az 1920. óta működő Várpalotai Bányász Kórus (karnagyuk Borbás Károly) kápráztatta el a közönséget.
A házigazdák végül egy Bartók-feldolgozás közös éneklésére invitálták a kórusokat, ezzel is tisztelegve Bartók Béla emléke előtt, halálának 70. évfordulója alkalmából. Az összkarokat zongorán Takácsné Németh Magdolna kísérte.