/Környezet/ Örüljünk az imádkozó sáska jelenlétének!

Töreky LászlóA napokban sikerült lefotóznom ezt a rózsaágon függeszkedő, peterakásra készülő imádkozó sáskát. Eddig a rovarról kizárólag a pusztító sáskajárás és a nőstény példány kannibalizmusa jutott eszembe, pedig kifejezetten hasznos állatról van szó. 

saska-2

Utánaolvasva ugyanis meglepődve tapasztaltam, hogy a kertekben kifejezetten hasznos rovarnak számít az ájtatos manóként is emlegetett, kitűnő rejtőzködő színekkel megáldott rovar. Amint arról a Hobbikert Magazin a növényvédelemmel foglalkozó mellékletében a közelmúltban beszámolt, a sáska jelenlétének elősegítésével természetes biológiai növényvédelmet valósíthatunk meg kiskertünkben. A megfigyelések szerint ugyanis a sáska lárvája nagy mennyiségben fogyasztja a levéltetveket, valamint mohón falja fel a hernyólárvákat is.

saska-7

saska-3

saska-6

A kifejlett rovar ugyanakkor ragadozó életmódot folytat, káros és hasznos rovarokra egyaránt vadászik. Mégis megéri kertünkben megtartani az imádkozó sáskát. A biológusok szerint, éjjelente olyan lepkéket fogyaszt, amelyek petéiket növényeinkre rakják le, továbbá rendkívül hatékonyan írtja a poloskákat, legyeket, szúnyogokat és csótányokat is. Ősszel, azaz mostanában a nőstény sáska lerakja burokkal védett tojásait, amelyekből tavasszal kelnek ki a lárvák. Ezek aztán azonnal és nagy étvággyal vetik rá magukat a levéltetvekre. A tapasztalt biokertészek azt tanácsolják, hogy ne használjunk rovarölő szereket kertünkben, mert az képes kiirtani az imádkozó sáskák generációit. A leginkább ágakra lerakott tojásokra vigyázzunk, ne távolítsuk el őket metszéssel sem. Ha mégis levágjuk a petés ágat, azt ássuk el, hogy a hangyák ne találhassanak rá. Ha megjelenik egy imádkozó sáska a környezetünkben az jó jel, innentől csak türelmesnek kell lennünk és megvalósul a valódi vegyszermentes tetű-,  és hernyó irtás .

saska-1