Dobó Zoltán: “Kórházrombolás 2.0?”

Nem úr, aki nem pazarol… Emlékeznek? Volt a kórház területén egy szép nagy épület, amiben a fizikoterápia, gyógytorna működött. A kórház struktúraváltásával a felújított nagy alapterületű ingatlan feleslegessé vált. De nem a városnak.
Dobó Zoltán 2015 szeptemberében kérte a kórház vezetését, köztük Császár Lászlót, (aki a polgármesteri székből a kórház gazdasági igazgatói székébe ült át), hogy adják át az épületet a városnak. A kérés süket fülekre talált. Pedig az ok nem volt elhanyagolható: az önkormányzat egy új központi irodának tartotta volna meg az ingatlant, amely kiválóan alkalmas lett volna a család- és gyermekjóléti szolgálat, a járási gyermekjóléti központ, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás egy helyszínen való elhelyezésére. Nem beszélve arról, hogy megfelelő munkakörülményeket tudtak volna a szociális ágazatban dolgozó szakembereknek biztosítani. De végül nem voltak fontosak a gyerekek, a családok, az idősek. A kérést meg sem hallották. Az épületet elbontották. Tudják, mi van tervezve a helyére? Hotel. Medencével, jakuzzival, szaunákkal. Vajon kinek? És tudják mit terveztek a Szász Márton Iskola középsúlyos értelmi fogyatékosainak iskolája helyére? Parkolót…Hamarosan lejár a kórház struktúraváltásának 5 éves fenntartási időszaka. Vajon mi lesz a kórházunk további sorsa?
A múlt héten Rig Lajos országgyűlési képviselővel tartott egészségügyi fórum vegyes érzelmeket váltott ki sokakban. Egyrészt örömteli, hogy az egészségügy helyzete és főleg annak tapolcai hatásai a többségünk számára még egyáltalán nem “lerágott csont”, másrészt aggodalommal tölthették el a jelenlévőket az elhangzottak. Felelős városvezetőként úgy gondolom, joggal merült fel bennem a kérdés, és a tapolcaiak nevében kérdezem Császár László gazdasági igazgató urat, vajon meddig mehet ez így tovább? Honnan tudják pótolni a jelenleg a közigállás.hu-n olvasható 8 szakorvost, 4 szakdolgozót? Hogyan tervezi megállítani az augusztusban 53 milliósra rúgó adósságállomány folyamatos növekedését? Mi vagy ki tudja a tapolcaiak számára garantálni az oly sokat emlegetett folyamatos, megbízható, magas színvonalú ellátást? Meddig lehet még fenyegetéssel elhallgattatni a megalázó bérek ellenére nap, mint nap lelkiismeretesen dolgozó egészségügyi szakdolgozókat, szakorvosokat?
A tapolcaiak a májusi Richter Egészségnapon 8 millió 536 ezer Ft-ot gyűjtöttek össze az intézmény számára. Hol van ez az összeg, vásároltak-e belőle már valamit, mikor számolnak be róla a tapolcaiaknak? Mi a helyzet a 2020-ig tartó fenntartási időszakra vonatkozó tervekkel, miszerint a kórház területén a felújítás és tiltakozás ellenére lerombolt egykori fizikoterápiás épület helyén egy medical-wellness szálló épül? Elbontják-e a középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek iskoláját?
Kérdések. Ezzel kellene foglalkozni a közéleti áskálódás helyett.
                                                                              Dobó Zoltán polgármester