Könyvbemutatóval indult a tapolcai Múzeumok Éjszakája

Ungváry Rudolf budapesti gépészmérnök, író, újságíró Balatoni nyaraló című könyvének bemutatójával indult az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Tapolcán. A Wass Albert Könyvtár és Múzeum a Szent Iván éjet megelőző szombaton, az esti órákban színes programokkal, előadásokkal várta az érdeklődőket, a központi téma ezúttal az “utazás” volt. 

Hangodi László, Ungváry Rudolf és Dr. Décsey Sándor

Immár ötödik éve a tapolcai városi múzeum is része az országos Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak, ezúttal egy helytörténeti vonatkozású könyvbemutató is színesítette a programokat.

Ungváry Rudolf Balatoni nyaraló című dokumentumregényét maga a szerző, illetve Hangodi László főmuzeológus ajánlotta a leendő olvasók figyelmébe. Dr. Décsey Sándor könyvtárigazgató köszöntőjét követően, Hangodi László a kiadvány történész konzulense mutatta be Ungváry Rudolf művének legfőbb szereplőit, a térség több évszázados szőlészeti és borászati múltjához és a helyi polgárosodáshoz egyaránt szorosan kötődő Lessner családot.

Ungváry Rudolf: ” kiváncsi voltam rá, hogy ez a svájci stílusú badacsonyi ház a szőlők között vajon kié volt és mit élhettek át a benne élők”

A regény témáját adó badacsonyi nyaraló ma is létezik.

Fotó: Tóth-Baranyi Antal

– Ezt az épületet  először 1994 és 96 között pillantottam meg, amikor feleségem egyik Franciaországban élő rokona megvette. Akkortól mindig ott nyaraltunk és én kiváncsi voltam rá, hogy ez a svájci stílusú badacsonyi ház a szőlők között vajon kié volt és mit élhettek át a benne élők- válaszolt Ungváry a könyv megírásának motivációjára irányuló kérdésre, majd beavatta a jelenlévőket a regény megszületésének részleteibe is. A szerző elmondta, nem csak azoknak kívánt emléket állítani művével, akik nem tudták, nem bírták túlélni a történelem nehéz pillanatait, hanem azoknak is, akik túlélték azokat. A regényben számtalan valóságos egyéniség bukkan fel és tűnik el, a 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó história a ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki…
A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat később a városi múzeumban folytatódott, ahol számos érdekes, elsősorban felnőtteknek szóló előadás mellett, színes gyermekprogramokkal is várták az érdeklődőket. Az idei központi téma az “utazás” volt, ennek apropóján például közlekedési eszközöket készítettek a gyerekek újrahasznosított anyagokból. A témakörben kézműves foglalkozást és vetélkedőt is szerveztek a munkatársak, a kérdésekre a múzeumot végigjárva, a gyűjteményt megtekintve adhattak válaszokat a résztvevők. A győztesek, a helyes megfejtők értékes díjazásban részesültek. Este nyolc órától  Hangodi László a tapolcai zsidóság tengerentúli kapcsolatairól tartott előadást, Szilaj Rezső múzeumpedagógus izlandi útibeszámolóval ajándékozta meg a közönséget, Csepin Péter várpalotai hagyományőrző, utazó pedig híres lovastúráiról mesélt./tl/