Konferencia hat település közigazgatási múltjának kutatóival a városi könyvtárban

Ötven évvel ezelőtt, 1966. április 15-én zajlott le az-az alakuló tanácsülés, ahol az újból várossá nyilvánított Tapolca képviselő testülete felállt.  50 évvel később, 2016 április 15-én, a Wass Albert könyvtárban ennek az ominózus napnak a pontos történéseit az utókor is megismerhette. Ahogy  öt másik balatoni, illetve Balaton környéki település várossá válásának történetét is.

(nagyításhoz kattintás a képekre)

balaton konferencia 2

(fotó: Dr. Décsey Sándor előadásában egyetlen nap, 1966. április 15-e, tapolcai, tanácsházi eseményeit, körülményeit dolgozta fel)

Néhány magyar agyból a múltban kipattant ugyan a Balaton megye gondolata, ám számos okból ez a vízió sohasem valósulhatott meg. Az eredeti gondolatból azonban született egy ötlet, amely a Wass Albert könyvtárban megrendezett „ Városok Balaton megyében, településfejlődés a XX. század második felében” elnevezésű, várostörténeti konferencia formájában öltöt testet.   Siófok, Tapolca, Balatonfüred, Keszthely, Hévíz és Fonyód, nagyjából fél évszázada történt várossá válásának körülményeiről osztották meg ismereteiket, kutatásaikat az előadók.

balton konferencia 5

balaton konferencia 6

Dr. Décsey Sándor igazgató megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a Balaton és környéke, az itteni települések valójában nem pusztán három különböző megye települései, hanem egy fejlődéstörténetileg szorosan összetartozó terület részei, ezért is érdemes együtt vizsgálni őket.

balaton konferencia

A konferenciát, az egyenként 20-25 perces érdekes, tanulságos, korabeli dokumentumok, fotók vetítésével színesített, olykor humortól sem mentes helytörténeti előadásokat Dr. Rácz Attila főosztályvezető, a fővárosi levéltár 2.számú iratkezelő osztályának (tanácsi- és párt iratokat őrző osztály) vezetője, a Legenda Egyesület elnöke vezette le, koordinálta.