Koncerttel avatták a megújult orgonát

Megszólalt a felújított orgona a tapolcai római katolikus templomban rendezett színvonalas hangversenyen vasárnap.

Korábban írtuk hogy az elmúlt években több alkalommal is találkozhatott a zenekedvelő közönség Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművésszel és Virágh András Liszt-díjas orgonaművésszel, hiszen ők indították el azt a kezdeményezést amely végül az orgona megújulásához vezetett.
A mostani koncert, amelyet a pisztrángfesztivál részeként ajánlottak a nagyérdemű figyelmébe, azt jelezte, hogy a két művész és a szép számú adományozó elérte kitűzött célját, azaz hosszú évek után teljesül egy álom. Mondhatni, szinte egy új hangszerhez jutott a templom, a város, a zeneszerető közönség.

Természetesen telt ház fogadta az ajándékkoncertet, ahol előbb Csonka Nándor plébános, majd Sellyei Gábor köszöntötte az érdeklődőket. Mint elhangzott, nagyon értékes és szép orgonája van Tapolcának, amelyre mindenki büszke lehet. Erről meg is győződhetett a hallgatóság, amikor megszólalt az orgona, Virágh Andrásnak köszönhetően. Több más mellett felcsendült általa Charpentiertől a Te Deum és J. S. Bach D-moll toccata és fúga című orgonára komponált műve. A lélekemelő hangversenyen az élményszámba menő orgonajáték mellett Gion Zsuzsanna csodálatos hangjával is elkápráztatta a közönséget, például Handeltől (Lascia ch’io pianga – ária a Rinaldo-ból), valamint Gounod Ave Maria című műveinek tolmácsolásával.

A programban a Tapolcai Kamarakórus is részt vett, repertoárjukban a Domine ad adjuvandum me (J. Gallus) és két Bárdos mű szerepelt. A Török Attiláné karnagy vezette kórus a hangverseny egészére jellemző magas színvonalon énekelt.

A Bárdos Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusáról ugyanez elmondható, a gyerekek Sellyei-Cseh Ágnes karnagy irányításával magyar népdalt, Szőnyi Erzsébet szerzeményeket, illetve angol egyházi éneket adtak elő. Az orgonaavató hangverseny percekig zúgó vastapssal zárult.