Költséghatékonyabb parkgondozás a cél

A jövőben külső vállalkozók bevonása nélkül végzi el a város a parkgondozást és a hozzá kapcsolódó kiegészítő feladatokat- tájékoztatta lapunkat  Kozma Henrik alpolgármester.

fotó:  Kozma Henrik : „A megtakarításoknak köszönhetően, számos kisebb –nagyobb fejlesztést hajthatunk végre, például városszerte több, rossz állapotú járdaszakaszt, gyalogutat javíthatunk ki.”

A 2010-2014 közötti időszakban az említett munkák évente közel 100 millió forintjába kerültek Tapolcának. 2014-től már csak két éves szerződést írt alá a város a közbeszerzést megnyerő ZÖFE Kft.-vel.  Ez a szerződés 2016. decemberének végén lejárt. Legutóbb a LIÁN Kft.-vel szerződött a feladatokra a tapolcai önkormányzat, most egy átmenetinek szánt, ezúttal csak 2017-re szóló megállapodást kötöttek.  A városnak 2010 és 2014-e között, évi 65 milliós szerződése volt a munkákra. Mindehhez jöttek még a kiegészítő feladatok (játszótéri eszközök-, kültéri bútorok-, szemétgyűjtők kihelyezése, cseréje, karbantartása, illetve villamossági és egyéb javítások) mintegy 35 millió forint értékben. 2015-től a ZÖFE Kft, illetve 2017-től a LIÁN Kft. nyerte el az elvégzendő feladatok egy részét. A 2017-es évet átmenetinek tekinti a város, azt követően teljes egészében külső vállalkozó bevonása nélkül, összesen 12 alkalmazottal (nyolc közfeladatot ellátó alkalmazottal, illetve két szakmai irányítóval és két szakemberrel) saját kézi- és gépi eszközparkkal, önerőből végzik el a munkákat. A korábban is ezen a területen dolgozó, ott tapasztalatokat szerző köz- foglalkoztatottak főállásba helyezését, az ígéretek szerint, támogatni fogja a kormány, ettől is függ majd a végleges létszám- árulta el lapunknak az alpolgármester.  – A jövőben olcsóbban és legfőképpen jobb minőségben szeretnénk ellátni ezeket a feladatokat. Ezeknek a szempontoknak az érdekében a város lakosságát is megszólítjuk. Szeretnénk elérni, amit egyébként a törvény is előír, hogy a tapolcai családi házban élők 99 százalékához hasonlóan járjanak el a társasházak is, azaz, a házuk és az úttest közötti részt is gondozzák, tartsák tisztán a lakástulajdonosok.  A társasházak esetében ugyanis nagyon rossz tapasztalataink vannak. Csak példaként,  csikkek garmadája borítja a Nagyköz utca társasházainak környékét, vagy éppen a CASCO ház alatti virágágyást. Ugyanakkor a kereskedelmi-, vendéglátóipari üzletek tulajdonosai, dolgozói részéről is szemléletváltásra van szükség, hiszen tisztelet a kivételnek, sokan az üzletek lépcsőiről a szemetet egyszerűen a járdára söprik, holott nekik a bolt előtti járdaszakaszt is tisztán kellene tartaniuk. Reményeink szerint, a megtakarításoknak köszönhetően, számos kisebb –nagyobb fejlesztést hajthatunk majd végre, például városszerte több, rossz állapotú járdaszakaszt, gyalogutat javíthatunk ki, de a temetőből nagyon hiányzó lámpaoszlopokat is tudunk majd pótolni, ahogy szeretnénk végre megoldani a Dobó Lakótelep garázssorának közvilágítási problémáit is- mondta el lapunknak Kozma Henrik alpolgármester.  /T.L/