Kolostorról kolostorra

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum tábort szervezett a történelem iránt és a túrázást kedvelő gyermekek számára július 2-6. között.

Táborozók a sáskai Szent Jakab kolostornál /Fotó: Wass Albert Könyvtár és Múzeum/

A hétfőn  kezdődő táborban mindegyik nap valamelyik környékbeli középkori pálos kolostor felkutatására került sor. Első nap a badacsonyi Szent Imre, másodikon a balatonhenyei Szent Margit, harmadikon a vállusszentmiklósi Szent Miklós, negyediken a bakonyszentjakabi Szent Jakab kolostort, végül, pénteken a tálodi Szent Erzsébetről, valamint a nagyvázsonyi Szent Mihályról elnevezett egyházi épületeket keresték fel. A részletes programról Hangodi László történész-főmuzeológus tájékoztatta lapunkat. A programok összeállításakor a szervezők törekedtek arra, hogy a táborozókkal ne csupán középkorral kapcsolatos helyszíneket, épületeket keressenek fel. A válogatásban szerepel a badacsonyi II. János Pál pápa emlékhely, a badacsonytomaji első világháborús hősi emlékpark, badacsonytördemici római kori kőfaragványok, a hajdani köveskáli csendőrlaktanya és még sorolni lehetne. A tábor lehetőséget adott arra, hogy a gyermekek, akik részt vettek, jobban megismerjék lakóhelyük tágabb környezetét, annak múltját, történelmét. Ám nem csupán a múltra fókuszált a múzeum, számos kilátó felkeresésével a környék csodáit tekinthették meg: Kisfaludy Sándor kilátó, Egry József kilátó, Eötvös Károly kilátó.

Fiatalok a Badacsony tetején /Fotó: Wass Albert Könyvtár és Múzeum/

A rangsorban a mozgás sem szerepelhetett utolsó helyen, ugyanis a legtöbb napon 7-8, de volt, amikor 10, 15 km menettávolságot tettek meg. Biztosak lehetünk benne, hogy a táborozó gyermekek számára sokkal személyesebbé, kézzel foghatóbbá vált a történelem, és élményekkel telve tértek haza a hét végén.

A számháborúzás sem maradhatott el /Fotó: Wass Albert Könyvtár és Múzeum/