Kolostori gyógyászat a Balaton-felvidéken

A gyógynövények, fűszernövények mindennapjainkban betöltött szerepéről tartott előadást Szőke András, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum nagytermében, szerda délután.

A Balázs Béla-díjas filmrendező mesélt életéről, arról, hogy lassan három évtizede Taliándörögdön él, és megtudtuk azt is, hogy került kapcsolatba a természetgyógyászattal. Egy, a családjában bekövetkező súlyos betegség vezetett oda, hogy a gyógyításnak ezt az ágát megismerje és ő is foglalkozni kezdjen vele. Onnantól kezdve legfőbb célja az volt, hogy másokon segíthessen. Mióta környékünkön él, Illés Sándor plébánossal egy helytörténeti múzeum kialakításán fáradoznak, amit „Ősök házának” neveztek el. Az előadás közben gyűjteményének számos darabját körbeadta, megtekinthetők voltak régi tárolóedények, de gyógynövényekről íródott könyvek is.

Megtudtuk azt is, miért pont kolostorokban foglalkoztak a múltban gyógyhatású növényekkel: a szerzetesek voltak ugyanis azok, akik régi iratokat gyűjtöttek, a régi emberek tudását örökítették át, és ez által szerették volna híveiket gyógyítani. Szó esett az európai kultúra történetében bekövetkezett sajnálatos fordulópontokról, amikor a gyárakban előállított gyógyszerek kezdték kiszorítani a természetben fellelhető orvosságokat. Végül néhány jellegzetes gyógy- és fűszernövény, valamint azok hatása volt a téma. Őseink már régen tudták, milyen jó a kapor a gyomorpanaszokra, a citromfű a nyugtalanságra, a bodza a lelassult emésztésre, a fokhagyma a szívbántalmakra, és még sorolni lehetne. Azonban a filmrendező itt nem állt meg, ecetek, ürmös borok előállításával kezdett foglalkozni, amelyekből kóstolót is hozott a közönség számára, amit előszeretettel ízlelgettek.