Kigyúlt az első gyertya

Advent első vasárnapján az első gyertya meggyújtásával elkezdődött a hagyományos, vízkeresztig tartó, Adventi várakozás néven ismert, színes tapolcai rendezvénysorozat.
Természetesen bekapcsolták a város díszkivilágítását is és megnyitották a szabadtéri Betlehemet.

Az érdeklődőket Dobó Zoltán köszöntötte a város impozáns karácsonyfája alatt a Szentháromság téren. A polgármester az adventi négy gyertya kapcsán négy olyan fogalomról szólt, amelyek nagyon szorosan kapcsolódnak az ünnepkörhöz, szerinte mégis “hiánycikk” mindegyik napjainkban. A hit, a remény, az öröm, a szeretet, amelyekre a ma emberének is nagy szüksége van, s amit oly sokan keresnek hiába. Hozzátette, bízik abban, hogy tudnak majd egymásnak adni ezekből a hiánycikkekből mindazok, akik megértik advent üzenetét.


Az ünnepi hangulatú estén a történelmi egyházak köszöntője mellett a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményének négy tanulója, a Batsányi Táncegyüttes, valamint Dávid Roland adott műsort.

Az Adventi várakozás programjai szombaton adventi utcabállal folytatódnak. Hangulatfelelős a Lucky&Tamara Parti Band, valamint Márió a harmonikás. A következő napon, advent második vasárnapján (december 10-én) 14 órától családi játékok kezdődnek a Fanyűvő játékparkkal, illetve ekkor indul a IX. Tapolcai forralt bor főző verseny is. Ezen a délutánon a Kazinczy Tagintézmény diákjai lucáznak, majd az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény fiataljai adnak műsort. 15.30-kor kihirdetik az Ünnepi díszbe öltözött Tapolca mozgalom eredményeit, utána a Boglya népzenei együttes szórakoztatja az érdeklődőket. A forralt bor főzőverseny díjazottjait 16.30-kor ismertetik a szervezők, utána a Tördemic Néptáncegyüttes ad táncházat.


December 17-én, advent harmadik vasárnapján rendezik a hagyományos Mindenki karácsonyát, mivel idén a negyedik vasárnapra esik szenteste.
A Fő téren január 6-ig vár mindenkit a szabadtéri Betlehem, az állatsimogató, valamint a faházak kínálata, egyebek között forralt bor, puncs, tea, sült gesztenye, langalló és lángos. A gyerekeknek december 8-án, 15-én és 22-én tartanak kézműves foglalkozást, szombatonként pedig zenés est a felnőtteket.