Kiemelkedő eredményekkel zárta az évet a veszprémi központ

Az elmúlt évben majdnem duplájára nőtt az állomány létszáma, az országban elsőként nyitottak felsőoktatási intézményben toborzó irodát, több mint kétszáz szerződéses és tartalékos katonát vonultattak be, és közel hatezer ügyféllel tartottak kapcsolatot. Ilyen évet zárt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központja.

Több más mellett erről is beszélt Soós Gyula őrnagy, az MH KIKNYP veszprémi központjának parancsnoka tapolcai tájékoztatóján hétfőn.
Kiemelte, az elmúlt hónapokban feltöltötték az üres beosztásokat, így egy tiszt, két altiszt és két legénységi állományú katona érkezett a központhoz, hogy a megnövekedett feladatokat hatékonyabban el tudják látni. Májusban ugyanis az országban elsőként Veszprémben nyílt egyetemi épületben toborzó iroda, ahol a fiatalok mellett a megyeszékhelyen élők is tájékoztatást kaphatnak a katonai szolgálati formákról. A diákok azonban nemcsak az irodában találkozhatnak a katonákkal, a toborzók bejárnak előadásokra is tájékoztatót tartani, közös kiállításokat szerveznek, és jelen vannak az egyetemi rendezvényeken is. A központ parancsnoka hangsúlyozta, hogy ezt az együttműködést tartja az elmúlt év legnagyobb eredményének.
– A toborzás területén kiemelkedően teljesített az állomány. 2018-ban közel 80 rendezvényen voltunk jelen, 90 ezres látogatottsággal. A pályaválasztási napokon és állásbörzéken 10 ezer diákot és álláskeresőt értünk el megyeszerte, a munkaügyi központokban 159 tájékoztatót tartottunk, amelyeken közel 8 ezer érdeklődő vett részt – mondta, majd hozzátette, hogy az elmúlt esztendőben 120 szerződést kötöttek katonai szolgálatra, és 90 tartalékos kezdte meg kiképzését a megyéből.
Azt is megtudtuk, hogy az Érdekvédelmi Részleg Veszprém megyében öt nyugállományú klub és két katonai hagyományokat ápoló civil szervezet munkáját segíti, valamint több mint 2600 nyugállományú katonáról, hadi árváról és özvegyről gondoskodnak. A hadisírokkal összefüggő munkáról szólva a parancsnok kifejtette, 2018-ban a megyében 77 településen 86 temetőt és 111 emlékművet mértek fel, és 33 hősi katonasírt találtak, emellett a levéltári kutatás eredményeképpen 80 település 1483 katonahősének adatait gyűjtötték táblázatba. A megyéből 16 középiskola diákjai teljesítik az 50 órás közösségi szolgálatukat hadisír gondozás területén a központ szakállományának irányításával.
Az országos eredményekről is kaptunk tájékoztatást. Eszerint 2018-ban 4700 fővel létesítettek jogviszonyt, ebből 200 hallgató, 2000 szerződéses, 2500 fő pedig tartalékos katona, ami kimagasló eredménynek számít az elmúlt évekhez képest. A veszprémi központ az alakulat egyik zászlóshajója, és ahhoz, hogy az említett a kimagasló eredményeket elérjék, szükséges az együttműködő alakulatok, önkormányzatok, szervezetek segítsége.
A Magyar Honvédségben 2019 szeptemberétől egy olyan új tanfolyamrendszerű Altisztképzés veszi kezdetét „Acélkocka” Altisztképzési Rendszer néven, amely egy életre szóló karrier lehetőségét is magában hordozza.
Soós Gyula külön szólt a szisztematikusan egymásra épülő teljesítmény- és tudás-orientált képzési rendszerről, amely a folyamatos fejlődés és az életre szóló karrier lehetőségét kínálja a 18. életévüket betöltött, legalább érettségivel rendelkező fiatalok számára. Az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasság mellett a büntetlen előélet is követelmény, a többi már a választott szak (harckocsizó, általános tüzér, repülésbiztosító és még számos más lehetőség) függvénye. A tanfolyamrendszerű képzés időtartama egy év, amely egy öthetes katonai alapkiképzésből és egy 18 hetes altiszti alap-tanfolyamból, valamint egy 20-24 hetes szakmai felkészítésből áll. A bevonulás tervezett időpontja az alapkiképzés megkezdésére Szentendre helyőrségbe 2019. július közepe. Jelentkezni, érdeklődni a lakóhely szerinti illetékes toborzó irodában lehet.
Az őrnagy beszédében aláhúzta a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai részére nyújtott biztos munkahelyet és illetményt. Ez többek között azt jelenti, hogy a választott szakterületen őrmesterként kezdheti meg pályafutását és karrierje építését a jelentkező. Alapilletmény ekkor már a 2018-as évnek megfelelő nettó 190 ezer forint, ami kiegészül a Magyar Honvédség által nyújtott egyéb juttatásokkal.