Kiállítást nyitott Tapolcán a finn konzul

Merja Luostarinen,  a finn nagykövetség konzulja nyitotta meg szerdán azt a tárlatot, amely Finnország függetlenné válásának történelmi-, társadalmi-, gazdasági- és politikai folyamatait mutatja be nagyméretű tablókon a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában. Az esemény a száz éve kivívott finn függetlenség apropójából jött létre, amelyet a világgal együtt ünnepelt  Finnország.

Bolla Albertné egyesületi elnök, Merja Luostarinen finn konzul és  Dobó Zoltán polgármester a “Pro Finlandia” megnyitón /fotók: Töreky/

A  Tapolcai Finn Barátok Köre Egyesület által szervezett eseményt Dobó Zoltán nyitotta meg,  köszöntőjében a két nép történelmi kapcsolódási pontjairól ejtett szót. A polgármester emlékeztetett, hogy magyar katonáknak is volt érdeme a Finn függetlenség kivívásában, hiszen egy önkéntes magyar zászlóalj is harcolt a téli háborúban. – Sok egyéb mellett összeköt minket a történelem, ahogy testvérvárosi kapcsolataink is – hangsúlyozta.

A finn történelmi  tárlatot Merja Luostarinen a finn nagykövetség konzulja nyitotta meg. Elmondta, 2017-ben ünnepelte Finnország 100 éves függetlenségét. Ehhez kapcsolódóan Finnországban és világszerte barátaikkal együtt ünnepelték a jeles dátumot, mottójuk az „együtt” volt. – Nagy öröm számomra, hogy az ünnepléshez Tapolca is csatlakozott és éppen ma, Valentin napon,  ami Finnországban nem csak a szerelemeseké, hanem a barátok napja is. Finnország 1917.  december 6-án lett független. Azóta Finnország úgynevezett skandináv jóléti állammá küzdötte fel magát, egy pici országból a világ egyik vezető gazdaságává vált. Kiállításunk azt az utat járja be, ami függetlenségünkhöz vezetett, megmutatja, hogy milyen gazdasági, társadalmi és politikai feltételek között ment végbe a szóban forgó történelmi folyamat. A Pro Finlandia tárlatot eredetileg a Finn Nemzeti Archívum hozta létre és 2014 óta járja a világot- mondta el a kiállításnyitó közönségének a nagykövet, aki reményét fejezete ki, hogy a kiállítás üzenete, mottója érvényes lesz Finnország következő 100 évére is.

Bolla Albertné a Tapolcai Finn Barátok Köre Egyesület elnöke köszönetét fejezet a finn nagykövetségnek, hogy a kiállítási anyagát a tapolcai közönség számára is elérhetővé tette.  Az elnök megköszönte a konzul részvételét a kiállítás megnyitásában, majd kiemelte, hogy baráti körük több rendezvényt tartott a tavalyi év folyamán a 100 éves finn függetlenség jegyében.  Ezen rendezvények méltó lezárása a most látható tárlat-fogalmazott.

A szerdán nyílt Pro Finlandia kiállítás megnyitójának ünnepélyes jellegét Sarkanti Mercedes Virág kilencedik osztályos tapolcai gimnáziumi tanuló szavalata és a Járdányi Pál Zeneiskola két tanárának, művészének,  Ludmány Jánosnak és Haga Kálmánnak zongora, illetve harsona játéka emelte. /Töreky László/