Kiállításokkal felpezsdített Zalahaláp

Még egy városnak is dicséretére válna az a megélénkült kulturális élet, amely mostanában Zalahalápot jellemzi. Nemrégiben kiállítással egybekötött irodalmi délutánt, legutóbb vasúttörténeti kiállítást, előtte kosárfonó tárlatot tekinthettek meg a helyiek a településen. Hamarosan a szórakozásé lesz a főszerep, május 14-én, egy kellemes borút várja majd a helyieket és az alkalomra érkezőket.

(nagyításhoz kattintás a fotókra)

kosárfonók 2

A kiállításoknak „új”, ám annál hangulatosabb helyszínt találtak a falu kultúrfelelősei, hiszen a nemrégiben visszavásárolt kastélyépület ódon falai, különleges atmoszférája remek kiállítóhellyé teszik az épületet.

kosárfonók 7

Takács Zoltánné kosárfonó köre már hosszú évek óta egyik különlegessége a falunak, sokan tanultak bele általa a kosárfonás szakmai fogásaiba, szebbnél-szebb és nem mellékesen hasznos, használható értékeket előállítva.

kosárfonók 5

kosárfonók 6

Ezek az értékek, gyönyörű és tartós bevásárló kosarak, demizson fonatok, vagy fonott konyhai kellékek, lakásdíszítő elemek, sok esetben műalkotás igényességű kézimunkák azt bizonyítják, hogy egy szép hagyományt, egy népi mesterséget, egy kultúrkincset sikerült továbbörökíteni az utódokra Zalahalápon.

vasúttörténeti kiállítás 5

Zentai Gábor nyugalmazott vasutas művelődési központ igazgató vasúttörténeti fotókiállítása hasonlóan értékes, érdekes témával vonzotta a kastélyba a helyieket.

vasúttrténeti kiállítás

A téma természetesen a vasút, az elmúlt évtizedek, egy évszázadnyi idő, újságcikkekben és Zentai Gábor fotóin megőrzött lenyomata.

vasúttörténeti kiállítás 4

Közel kétszáz remek és hangulatos fénykép, és nem utolsósorban Kocsor Ferenc nyugalmazott állomásfőnök ésszel, szívvel, nagy lélekkel előadott kiállítás megnyitója árulkodott arról, hogy térségünk számára a vasút a gazdasági felemelkedést, a kinyílt világot, a benne dolgozók számára pedig magát az életet jelentette, amelyet elfelejteni annak egyedisége, különlegessége folytán máig nem tudnak és nem is akarnak az érintettek.

vasúttörténeti kiállítás 7