Két nap, két csata, két front

Szijártó János – Az idén is hatalmas érdeklődés kísérte a volt honvédségi területen immár harmadik alkalommal megrendezett hadi kulturális fesztivált.

h1

Tavaly és tavaly előtt több ezren tekintették meg a két napos programot, és az idén is hasonló érdeklődésre számítottak a rendezők. Számításuk beigazolódott, rengetegen látogattak ki a volt honvédségi területen rendezett fesztiválra, csakúgy, mint az előző két esztendőben.

h10fff
Már szombaton megszólaltak az ágyúk, az aknavetők, ropogtak a gépfegyverek, dübörögtek a lánctalpak a város határában. Az érdeklődők egy rajtaütést (Hűbérúr hadművelet) tekinthettek meg a hadijátékon, de az ejtőernyősök és a tapolcai tűzoltók, rendőrök is látványos bemutatóval emelték a rendezvény színvonalát, sőt a középkor is megvillant vasárnap a Csobánc Váráért Alapítvány – Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium által.

h12
A hadi fesztivál tartalmas programot nyújtott mindkét napon. A kalandot kedvelők kipróbálhatták a lánctalpas és gumikerekes harcjárműveken való utazást is. Volt kézifegyver bemutató, lövészet, airsoft, közelharc, drónokkal való ismerkedés, idegenlégiós tárgyak, eszközök kiállítása.
Vasárnap reggel a II. Világháborús Katonai Emlékparkban megemlékeztek a két világháborúban elesett tapolcai, illetve a II. világháború során a környékbeli harcokban elesett amerikai, német és szovjet katonákról, majd tábori misén imádkoztak az áldozatokért.


Vasárnap délután ismét a volt Csobánc laktanya került a figyelem középpontjába, ahol a második világháborúba repítették a közönséget a hagyományőrző katonák. A Tapolca környékén lezajlott hadműveletek, csaták történéseit láthatta a közönség a A III. Országos Hadi Kulturális Fesztivál fő attrakciójaként. A szervezők számára (Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület és az Iron Storm Kft.) egyértelműen kitűnő értékelést jelentett a fokozott érdeklődés és több ezres közönség tapsa.

Fotók: Szijártó János