Kerítést bontó Ismerős Arcok

ismerős arcok 4Kerítést bontottak, ami 2012-ben még mást jelentett, éppen ezért ki kellett magyarázni. Új lemez, új dalok és persze a bevált régiek. A Köztársaság-téren koncertezett a “szolid nemzeti rocker” Ismerős Arcok zenekar.

Amikor évekkel ezelőtt, úgy 2006 tájékán először hallottam őket, már hét éve léteztek és három lemezük volt. A műfaj akkori vezető csapata a Kárpátia zenekar „zászlólengetősebb” zenéje mellett a költőibb, lelkibb vonalat képviselték. Számaik sokkal inkább könnyekre ingereltek, mint kardlengetésre, de hát ettől voltak ők másabbak, mint a többi. „Szívesen olvasgattam Wass Albert-könyveket, az ő emlékének és munkásságának próbálunk valamiféle mementót állítani”- mondta akkoriban egy interjúban a zenekar vezetője Nyerges Attila, aki ezzel a politizáló nemzeti irodalmat is az együttes művészi eszköztárába helyezte. Azóta eltelt néhány év és – stílszerűen fogalmazva- a „kő maradt”. Voltak ők már Tapolcán régebben, a Tamási színháztermében játszottak, illett hozzájuk a hely, a helyzet, abban, az akkori miliőben sokan megkönnyezték számaikat. Legutóbb egy régi nagy „sláger” a Nélküled című számuk került az érdeklődés középpontjába, a You Tube-ra is felkerült, a felvidéki Dunaszerdahely (DAC)- Slovan mindig sebeket feltépő labdarúgó találkozón zúgta a sokezres tömeg: „…Mi egy vérből valók vagyunk…”. Szóval a zenekar nem tűnt el, él és virul, leginkább a magyar nemzeti színekben álmodó emberek szívében. Sőt, most több év után egy új lemezzel is jelentkezett a csapat. Az új album számai adták a tapolcai koncert gerincét is.
A versek pedig néha más értelmet kapnak, mint amire a költő gondolt.  A Kerítést bontok című (2012-es lemez címadó dala) szerzeményük – mostanában félreérthető, ezért Nyerges úgy érezte el kell magyaráznia a tapolcai közönségnek: „Ez nem az a kerítés, mert azt lehet, hogy tényleg meg kell építeni.”