Kerékpárosokat ellenőriztek Balatonedericsen

Baleset-megelőzési akció keretében állították meg a biciklivel közlekedőket a Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai.

A saját kezdeményezésű, Bicer Controll elnevezésű program célja a kerékpárosok biztonságos és szabálykövető közlekedésének elősegítése. A rendőrök a jelentős forgalommal bíró, Balatonederics mellett elhaladó kerékpárútra települtek ki 2019. július 11-én délután.

Ellenőrizték a kerékpárok kötelező tartozékainak meglétét, műszaki állapotát és felvilágosítást adtak az alapvető közlekedési szabályokról. Elmondták, hogy biciklivel lehetőség szerint a kerékpárúton vagy a kerékpársávon közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kétkerekűről leszállva, azokat áttolva keljenek át. Hangsúlyozták, hogy a láthatósági mellény viselése lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező. Testi épségük megóvása érdekében lehetőség szerint viseljenek sisakot és térdvédőt is.

Az ellenőrzött járművezetőknek egyúttal lehetőségük volt a helyszínen járműveiket regisztrálni a BikeSafe országos adatbázisába. A program lényege, hogy a regisztráció alkalmával minden, a járműre vonatkozó adat rögzítésre kerül, amely egy későbbi kerékpárlopás esetén megkönnyíti a rendőrség munkáját és elősegíti azt, hogy a kétkerekű mihamarabb visszakerüljön a jogos tulajdonosához.

A biciklisek a regisztráció mellett hasznos tanácsokat is kaptak a kerékpárok helyes lezárásával kapcsolatban. A rendőrök hangsúlyozták, hogy ne hagyják soha őrizetlenül a kétkerekűiket. Ha mégis felügyelet nélkül maradnak a járművek, mindig lakatolják le azokat. Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas helyen, fix ponthoz lakatolják hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni.