Kérdések egy ingatlaneladás kapcsán

Sólyom Károly, a leköszönő tapolcai önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője, korábbi alpolgármester, Bognár Róberttel, a kormánypárt tapolcai polgármesterjelöltjével tartott közös sajtótájékoztatót egy ma már magánterületnek számító telken, a tóparti sétány “Romkert” néven ismert részén.

– A közvetlenül a patakparton található területet díszburkolattal ellátott sétány is átszeli. Nincs olyan tapolcai, akit valamilyen kedves emlék ne fűzne ehhez a telekhez és az onnan induló két kis hídhoz. Dobó Zoltán jobbikos polgármester ezt a rendkívüli és
pénzben nem kifejezhető értékkel bíró ingatlant áron alul,
titokban értékesítette – fogalmazott Sólyom Károly.

Az önkormányzati képviselő elmondta: a polgármester ismeretlen indokoktól vezérelve, saját hatáskörében, képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adta el a  területet, amely egyébként alkalmas lenne  turisztikai fejlesztésekre. Tette ezt annak ellenére,
hogy a terület jelenleg pályázati fenntartási időszak alatt áll. Az eladás ezért finoman szólva sem elegáns, hiszen így fennáll annak a veszélye, hogy az önkormányzat nem fog tudni eleget tenni a kezdeményező felé fennálló elszámolási kötelezettségének. Sólyom Károly kifejtette, maga a terület a rajta lévő fúrt kúttal több 10 milliós értéket képvisel,  amelyet a polgármester ennek töredékéért adott el. Ráadásul a képviselő-testület tudta nélkül. – Igaz, hogy a polgármesternek van olyan jogköre, hogy 20 millió forintig értékesíthet ingatlant, azonban ezt csak abban az esetben teheti meg, ha azt előzőleg a képviselő-testület kijelölte értékesítésre. Ez ebben az esetben nem történt meg – tette hozzá.

– A polgármester nem földesúr, aki kedvére osztogathatja szét hűbéresei között azokat az ingatlanokat, amelyek nekünk, tapolcaiaknak az egyik legkedvesebb belvárosi helyszínünk – fűzte hozzá Bognár Róbert, aki három kérdést intézett Dobó Zoltánhoz: – Miért adta el ezt az értékes területet? Miért titokban, a képviselő-testület bevonása nélkül, a vevő ügyvédjével lezsírozva tette ezt?  Miért hagyta figyelmen kívül a város által vállalt pályázati kötelezettséget? – kérdezte Bognár Róbert, aki egyúttal garanciát vállalt arra, hogy megválasztása esetén mindent meg fog tenni a terület visszaszerzéséért. Kifejtette, hogy egy polgármester a város első szolgálója, akinek becsületesnek, nyíltnak és elszámoltathatónak kell lennie, a korrupciónak pedig még az árnyéka sem vetülhet rá.

A témával kapcsolatban természetesen várjuk Dobó Zoltán polgármester reagálását, amelyet azonnal közzéteszünk, amint megkapjuk.