Képeket sző a balatoni tájról

Puskás Piroska nyugdíjas pedagógus ” Balatoni varázslatok szövött képekben” című kiállításának ad otthont az elkövetkező közel három hétben a Tamási Áron Művelődési Központ. A kiállítás megnyitóját pénteken tartották a tapolcai kulturális intézmény aulájában.

Balról, Barczáné Tóth Boglárka, Puskás Piroska és Polákné Gecsei Gyöngyi a kiállítás megnyitóján

Barczáné Tóth Boglárka a tárlatnak helyszínt biztosító TÁMK igazgatója köszöntötte a kiállító művészt és a rendezvény látogatóit, majd Polákné Gecsei Gyöngyi nyugdíjas pedagógus méltatta Puskás Piroska alkotói világát, különleges, kézzel festett gyapjúszálakból szövött képeit. – Piroska 35 évig Budapesten dolgozott, csak a vakáció napjait töltötte Zánkán, de örök nyomott hagyott benne a természet csendje, a balatoni színek kavalkádja, a megkapóan gyönyörű táj.

A szövéssel készült kompozíciók mindegyike a balatoni tájhoz és annak természeti jelenségeihez kötődik

A szövés alapjait már Zánkán élő nyugdíjasként sajátította el unokahúgától, Simon Esztertől. Saját szövőkeretet készíttetett, ma is ezeken készülnek képei. Az alkotás során a tájról, a színekről vázlatot készít, majd saját maga megfesti a gyapjú fonalat, melyeket sorról sorra vezet fel a képre. Piroska, munka közben, gyakran közelről és távolról is megszemléli az eredményt, ha nem elégedett a látvánnyal, visszabontja és elölről kezdi az alkotást- avatta be a jelenlévőket Polákné Gecsei Gyöngyi,  Puskás Piroska  művészi, alkotói világába./tl/