Kanyarodni (nem) veszélyes!

A január 21.-i számukban közölt SZEM-PONT című rovatukra szeretnék reagálni.
Ebben a cikkben a Wesselényi utca végén lévő “balesetveszélyes” közlekedési helyzetről esik szó.
Mivel Én az érintett utcában lakom 35 éve, ebből 19 évet már jogosítvánnyal rendelkező, autót használó állampolgár vagyok, azt hiszem kellő tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy bátran kijelentsem, egyáltalán nem igaz az állítás miszerint balesetveszélyes, vagy problémás lenne a két irányban engedélyezett kihajtás.

wesselenyiutca
Emlékeim szerint az utca forgalmi rendje többször változott, legutoljára a balra kikanyarodást illetően.
Nem vagyok közlekedési szakértő, de ebben az esetben a balra kikanyarodó autósoknak egy külön sáv áll rendelkezésére, a Keszthelyi út és a Dózsa utca felől érkező autóknak történő elsőbbségadási kötelezettség megadására.Ebbe a sávba kizárólag a Wesselényi utcából balra kanyarodó autóknak lehet behajtani, majd onnan jobbra sorolva lehet továbbhaladni.
Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a Hősök tere felől érkező autók érkezését kell kifejezetten figyelembe venni a másik két irányból érkező autóknak pedig a besoroló sávban kell elsőbbséget adni. Ezenkívül, ha valaki fél kikanyarodni balra, még mindig ott a lehetőség a jobbra kanyarodásra. Sok évig volt érvényben az a forgalmi rend miszerint csak jobbra lehetett kanyarodni, de akkor még nem volt egy plusz sávval biztosítva a balra kanyarodás.
Higgyék el, akik ezt az útszakaszt gyakran használják, örömmel és biztonsággal kanyarodnak balra ha az úti céljuk arra van.

Szokoli Nándor