Jutalom a gyermekkönyvtárnak

A népmese napja mozgalom pályázatán a tapolcai intézmény bizonyult az egyik legjobbnak, „nyereményüket” csütörtökön vehették át.

A szerencsés csapat az Óvodás klub volt, tagjai a Hársfa oviból érkeztek, ők hallgathatták meg a mesemondót.

A népmese napja, pontosabban népmese hete programsorozatról lapunk egy korábbi számban már beszámolt, azonban akkor még nem volt tudható, hogy díjazták is könyvtárunkat. A felhívás úgy szólt, a közös ünneplés jegyében próbálják meg összehozni a népmesét szeretőket. Idén közel száz jelentkező volt, húsz határon túli intézmény. A csatlakozott programok közül azokat ajándékozták meg, akik a legsikeresebbek, legkreatívabbak voltak, legtöbb közönséget mozgatták meg. A pályázat nyertesei között volt egy jászberényi iskola, egy szamossályi intézmény és a tapolcai könyvtár. Tapolcára jutalmul Kovács Marianna mesemondó érkezett, a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület alapító tagja – a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatója, a Magyar Olvasástársaság tanácstagja. A szerencsés csapat az Óvodás klub volt,  ők hallgathatták meg a mesemondót. Pontosabban nem is csak hallgatták, inkább mesealkotásnak lehetett mondani a foglalkozást, ugyanis Marianna interaktív módon bevonta a gyermekeket. Manapság gyakran szembesülünk azzal, hogy az óvodások, iskolások nem tudnak huzamosabb ideig figyelni, gondolataik másfelé kalandoznak el, hacsak nem tesszük őket is a folyamat részeseivé. Erre kitűnő példát láthattunk a délelőtt során, a kicsik egy pillanatig nem unatkoztak, nevettek, jelentkeztek, ha kérdezték őket, válaszoltak, egy maradandó élményben részesültek – a mese és a mesemondó segítségével.

A kicsik egy pillanatig nem unatkoztak, nevettek, jelentkeztek, ha kérdezték őket, válaszoltak, egy maradandó élményben részesültek – a mese és a mesemondó segítségével.