Jubileumi koncert, koszorúzással

Két harminc évvel ezelőtti, a Járdányi Pál Zeneiskola életében igencsak jelentős eseményre emlékeztek a napokban. Három évtizede költözhetett az akkor szépen felújított belvárosi épületbe az intézmény, amely ekkor vette fel Járdányi Pál zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus nevét.

A koncert előtt a zeneiskola falán elhelyezett Járdányi Pál zeneszerzőt ábrázoló dombormű alatt koszorút helyezett el a Járdányi család, a város képviseletében Dobó Zoltán polgármester, a zeneiskola nevében Péni Béla igazgató és Kendeh Gusztáv nyugalmazott igazgató.
A jubileumi program aztán az iskola hangversenytermében folytatódott, ahol a résztvevők remek zenei élményben részesülhettek. Ünnepi köszöntőt mondott Kendeh Gusztáv. Az iskola nyugalmazott igazgatója az előzményekről is szólt. Mint elmondta, 1971-ben indult Tapolcán az állami zeneoktatás, Borsányi Gábor vezetésével. Először a Batsányi Gimnázium délután szabadon álló termeiben, majd az 1-es számú Általános Iskolában szintén a délutáni órákban. A létszám folyamatos gyarapodása indokolttá tette az önálló épület gondolatát. – 1986-ban amikor ez az épület felszabadult, – mivel elkészült az új szakképzési központ – kezdődhetett el az előkészítés, a tervezés az épület átalakításáról. Jelentős munkálatok után végül 17 tantermet sikerült kialakítani és mellette lehetőség nyílt egy zenei könyvár- kottatár létesítésére is. Az épület alatt húzódó hajdani borospince pedig egy megfelelő méretű hangverseny terem lehetőségét biztosította. Azt lehet mondani, hogy ideális lehetőséget kapott a zeneoktatás ezzel az átalakított és szépen felújított épülettel – fogalmazott Kendeh Gusztáv.


– Itt szeretnék 30 év után ismételten is köszönetet mondani azoknak, akik mindezt lehetővé tették. A Városi Tanács részéről Baski Sándor elnök urat és Pontyos István osztályvezető urat szeretném kiemelni. Az építkezésre 1986-1988 között Tapolca városa több mint 13 millió forintot fordított. Ez akkor egy hatalmas összeg volt. A tervezést dr. Kotsis Iván építészmérnök úr végezte, a kivitelezést a város építőipari vállalata hajtotta végre Vidosa János vezetésével – tette hozzá.
A korábbi igazgató szólt a névválasztás körülményeiről is, amelynek köszönhetően 1988. október 21-én, az épület átadásának, felavatásának napján a Járdányi családdal együtt örülhettek annak, hogy egy nagyszerű zeneszerző, népzene kutató és népzene tudós nevét viselheti egy magyar zeneiskola. Ennek immár harminc éve.

A jubileumi ünnepségen, hangversenyen színpadra lépett dr. Járdányi Gergely Liszt-díjas nagybőgőművész és dr. Járdányi Zsófia hegedűművész (gyermekeik is), valamint Lukácsházi György és Lukácsházi Pál (zongorán közreműködött Wehner Krisztina), továbbá a Tapolcai Protestáns Énekkar Haga Kálmán vezényletével és nem utolsó sorban a zeneiskola tanárai, növendékei.