Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! – skandálták a gyerekek a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményének udvarán kedden. 

A hagyományos program ezúttal táncházzal is kiegészült, illetve az alsós tanulókon kívül óvodásokat is hívtak erre az alkalomra.
Az iskolában több éves múltja van már a tavaszváró, télűző népszokások felelevenítésének, így az alsósok, az ovis vendégekkel, szülőkkel és pedagógusokkal együtt most is körbe járták az iskola udvarán felállított, felöltöztetett szalmabábut, amit közben meggyújtott Karcsi bácsi, a gondnok. Elégettek minden rosszat, betegséget, sőt, még a gyerekek által papírlapokra írt egyéni problémákat, gondokat is a kiszebábbal együtt. A régi hagyomány felélesztése, természetesen hatalmas élmény volt a gyerekeknek. „Haj ki kisze haj! Gyűjj be sódar, gömböce! Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget! – hangzott az udvaron, majd a Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! – szólalt meg többször a gyerekek szájából a tavaszváró, télűző népszokás felelevenítése során. A kiszebábot Varjas Gabriella és Muzsi-Stark Irma tanítónők készítették, a táncházat Szijártóné Lovász Gabriella vezetett le.


A tavaszvárás, a téltemetés gyökerei egészen az ókori rómaiakig nyúlik vissza. Akkoriban mulatozással próbálták elűzni a telet, de számos más régi népszokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A legnépszerűbb, legismertebb mindenképpen a kiszézés és bábégetés, de a bolondos felvonulás, az adományok gyűjtése, vagy éppen a tüzes kerék gurítása is ebbe a körbe sorolható.

Képgaléria ITT