Ismét múzeum az intézmény

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyta a fenntartó önkormányzat által beküldött működési engedélymódosítási kérelmet, így az eddig közérdekű muzeális gyűjteményként működő intézményrész most már hivatalosan is „területi múzeum” jogi státusszal rendelkezik.

Erről dr. Décsey Sándor, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója tájékoztatta lapunkat. – Ez a szakmai presztízs szempontjából sem elhanyagolható tényező azt jelenti, hogy mi vagyunk Veszprém megyében a hetedik olyan intézmény, amely a jogszabályok szerint is múzeumnak hívhatja magát. Nem árt tudni, hogy jelen esetben egy cím visszaszerzéséről van szó, hiszen 2010-ig múzeumként működött a tapolcai intézmény, csak akkor egy szakfelügyeleti ellenőrzés eredményeként visszasorolták közérdekű muzeális gyűjteménnyé. Bízom abban, hogy ezzel a változással megnőnek a pályázati lehetőségeink is, ami a következő évek fejlesztéseinek záloga is egyben. Fontos megjegyezni, hogy kiállítótereink eléggé korlátozottak, a bővítés terveink között szerepel, például egy állandó helytörténeti, várostörténeti kiállítás létrehozásával. Külön érdekesség, hogy a működési engedély-módosítás június 7-én érkezett meg. Napra pontosan 35 éve, ugyanezen a napon nyitotta mag kapuit Tapolcán a pedagógia gyűjtemény, így a minisztérium küldeménye, kiértesítése egyben születésnapi ajándék is volt. Ebből az alkalomból a tapolcaiak ingyenesen látogathatják a létesítményt ebben a hónapban – fogalmazott az igazgató. A közelgő múzeumok éjszakája kapcsán arról szólt dr. Décsey Sándor, hogy június 24-én idén is részt vesznek az országos kezdeményezésben, azaz 17 órakor nem zár be a múzeum, hanem még szélesebbre tárja kapuját. – Éjfélig különböző programokkal várjuk az érdeklődőket, természetesen ingyenesen. A rendezvény részeként a vasútállomáson belülről is meg lehet tekinteni a Nohab-torzót, a múzeumban pedig az értékőrzéssel kapcsolatos előadásokra invitálják a látogatókat. Szabó Csaba a néprajzi gyűjtésről beszél majd, a Tördemic Táncegyüttes táncházat is szervez, Horváth Gábor és Németh Gyula a katonai hagyományőrzésről tart előadást, Hangodi László pedig a történetírás és a visszaemlékezések közötti összefüggéseket tárja fel. Lesz még kézműves foglalkozás, Szent Iván éji máglyagyújtás, és sok egyéb érdekesség.
Azt is megtudtuk, hogy célegyenesbe ért a Nohab-torzó felújítása, a munkákhoz szükséges pénz jelentős része rendelkezésre áll. – Nagyon sok felajánlás érkezett magánszemélyektől erre a célra, főként a város határain kívül élőktől. A felújítás reményeim szerint pár héten belül elkezdődhet, és akkor a megszépült vasútállomáson egy megújult Nohab-torzó várja az érdeklődőket.


Ami a könyvtárat illeti, a város erdélyi testvértelepülése, Zabola számára ajánlottak fel 300 könyvet, amelyek elsősorban a gyermekkönyvtár állományából kerültek ki. A felnőtt olvasószolgálat is válogatott a feleslegessé vált kötetei közül és magánadományok is gyarapították a küldeményt. Így aztán végül a lapozgatótól a magyar és világirodalmi klasszikusokon keresztül a szótárakig sokféle könyv került a dobozokba. Az ajándékot az intézmény és Tapolca nevében dr. Décsey Sándor igazgató, önkormányzati képviselő adta át Zabolán pünkösdkor. Az átnyújtott 12 csomagból az egyiket kizárólag tapolcai szerzők művei alkották.
– Folyamatosan bővül az állományunk és kölcsönözhetők már e-könyvek is, de klasszikus filmek, diafilmek is. A könyvtár honlapján elérhető az első internetes adatbázis, a Kertész Károly-féle életrajzi lexikon alapján. Bárki szabadon tud keresni a több, mint 1600 nevet tartalmazó, folyamatosan bővülő adatbázisban. Jó ütemben halad a fénykép és képeslap állományunk feldolgozása, illetve foglalkozunk a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveinek digitalizálásával is.