Ismét Gyulaffy-napok

Az idei évben 15 éves a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium – Csobánc Váráért Alapítvány. Ebből az alkalomból három őszi hétvégén is ingyenes programmal várják az érdeklődőket Gyula vezér lovasbirodalmában, Gyulakesziben.

Erről a főszervező, Németh Gyula tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta, alapvetően szeretnék névadójukra, Gyulaffy László várkapitányra irányítani a figyelmet, s ezzel együtt a 16. századi végvári életet is felelevenítik.
– Október 5-én történelmi előadásokkal várjuk az érdeklődőket, köztük kifejezetten az iskolásokat. A témák között szerepel a Balaton és környéke földrajza, a csobánci végvári élet, illetve lesz könyvbemutató és filmvetítés is a koronázási ékszerekről. Október 6-án családokat is várunk, ekkor kerékpáros túra indul a hegy körül, útközben pedig helyi termelőket is meglátogatunk. Ezen a napon 5 és 7 próba lesz gyerekeknek, valamint kutyakiképzés bemutatása, íjászverseny, szablya vívó verseny, és nem utolsó sorban Csobánc várának meghódítása. A következő hétvégén is színes programmal várunk mindenkit. Október 13-14-én hagyományőrző bemutatókat, vitézi történeteket láthat a közönség. Ekkor Tapolcán toborzó is lesz, utána Gyulakesziben koszorúzás, majd ismét Gyula vezér lovasbirodalmában folytatódik a műsor, amelyben több, mint tíz hagyományőrző csapat vesz részt. Az idei programok november 11-én vasárnap zárulnak. A hagyományőrző programok mellett tervezünk solymász bemutatót, több hadtörténeti előadást és egy látványos lovas ügyességi próbát, mely-re várjuk a lovas jelentkezőket – mondta el Németh Gyula.