Ismét a fókuszban a Batsányi táncegyüttes

Szijártó János – Másfél év alatt sok munkával, ráfordított energiával, és két rátermett tánckarvezető hathatós segítségével ismét felfelé ívelő pályára állt a Bán László vezette Batsányi Táncegyüttes.

batsanyitancegyuttes_02

Bán László, az együttes egykori meghatározó egyénisége 1998-ban, családi okok miatt hagyta abba az aktív táncot. Aztán másfél évvel ezelőtt ismét „csatasorba” állt, nem tudott és nem is akart ellenállni a felkérésnek, amely egykoron szeretett együttesének vezetésére szólt. Az egyik próba előtt váltottunk vele szót a Batsányi művelődési központban.
– Tavaly május végén kerestek meg a táncosok, hogy vállaljam a csoport vezetését. Eleinte kicsit húzódzkodtam, de aztán belementem a dologba, amit azóta sem bántam meg. Sok segítséget kapok két helyettesemtől, Kis Bernadettől és Buzás Balázstól. Betti már a régi csapatban is tánckarvezetőként tevékenykedett. Nehéz volt az indulás. Eleinte a ruhákat Németh Lászlótól, a táncegyüttes korábbi művészeti vezetőjétől kölcsönöztünk, majd abból a pénzből, amit másfél év alatt „megtermeltünk”, egészen szép ruhatárat gyűjtöttünk össze. Januárban gyermekcsoportot is indítottunk, Balázs vezetésével és Betti segítségével. A felnőtt táncosok létszáma is növekedett, stabilizálódott, szükség esetén tíz párt színpadra tudunk állítani. Természetesen folyamatosan várunk jelentkezőket, érdeklődőket a hétfőnkénti próbákon. A gyerekek részére szerdán és csütörtökön tartunk foglalkozásokat, ugyancsak itt a Batsányi színpadán – mondta Bán László.
Az együttes vezetőjétől azt is megtudtam, hogy az elmúlt másfél évben mintegy 180 fellépésük volt, ez kifejezetten komoly aktivitást jelent, a fiatalok számára pedig tapasztalatszerzési lehetőséget. – Jártunk külföldön, rendszeresen részt veszünk városi rendezvényeken, illetve a környéken is sok helyre hívnak bennünket. Kezdenek megismerni minket, és erényeink között a megbízhatóság is jelentős súllyal esik latba.