Imádjuk a retro buszokat, kizökkent az időből

Kiderült, hogy imádjuk a régi gépjárműveket, az Ikarus buszokat pedig különösen. Tömegesen érkeztek az emberek a déli városkapu park parkolójába szombaton, hogy megcsodálják a hatvanas-hetvenes évek magyar buszgyártásának gyöngyszemeit.

(nagyításhoz kattintás a képekre)

retro Ikarus

busztap6

Az Ikarusok tapolcai találkozójára az ország több tájáról érkeztek, sőt külföldről is, leginkább a németektől, náluk minden „cool” és közszeretetnek örvend, ami régi. Egy drezdai csapat egy ottani közismert és kedvelt oldtimer kölcsönző  vállalkozástól érkezett egy csoda Ikarus 66-tal, a legendás és valóban nagyon szép “farossal”. Jelmondatuk kedves volt ránk nézve is, így fordíthatnánk, „magyar szépség, német szívvel”.

busztap2

A csoport egyik vezetője elmondta, hogy egy ilyen busz bérlése náluk ezer euró, méghozzá óránként. Jó üzletnek tűnik, még akkor is, ha tudjuk a felújítás súlyos milliókba kerülhetett, hiszen szebb volt és minőségibb a küllem és utastér kárpitozása, függönyözése, mint valaha újkorában.

busztap14

Egy vérbeli kalauzzal is találkoztunk, aki mosolyogva pózolt a kameráknak, majd Kőszívű Richárdként mutatkozott be nekünk, de ez még nem volt elég. Azt mondta, „egy igazi ikarusos buszkalauz, sosem lehetett teljesen józan állapotban, hiszen alkalmatlan lett volna az állásra, munkatársai pedig kivetették volna maguk közül”. Mi ezt nem tudhatjuk, ha így volt, hát így volt.:) Egyébként óriási sorok kígyóztak minden jegyárusító helynél, ugyanis egy hangulatos kör erejéig mindenki „visszazötyögtethette” magát az időbe.

busztap12

Hogy miért pont Tapolcán gyűltek össze hazánk és Európa Ikarusai? Kozma Henrik alpolgármester a szervezőkkel közösen megnyitva a rendezvényt elmondta, hogy Tapolca 50 éves újbóli várossá válásának ideje és a hajdani Ikarus gyár egy fontos fejlesztési eseménye egy időben történt.

busztap8

Mindenesetre örülhetünk, született egy újabb tömegrendezvény Tapolcán, amely  az őszi pisztrángfesztivál, vagy éppen a laktanyai hadi fesztivál  vonzerejével bír, amely megmozgatta az emberek, a családok fantáziáját.

ikarusz varga 6

busztap17

busztap

Még ha csak néhány óráig tartott is a nosztalgia varászlat, feldobta mindenki hangulatát és nem csak képletesen, a valóságban is kizökkentette egy kicsit a jelenlévőket az időből. Akit nem, az nem élt akkor, amikor ezek a masinák még rótták a hazai utakat. Nekik a rácsodálkozás öröme jutott, ami – úgy hiszem- hasonlóan remek élmény lehet, mint nekünk a múlt és  fiatalkorunk tárgyi emlékeinek újbóli felfedezése.

busztap 4busztap 14

busztap 18

busztap9

busztap10