Időutazás a II. világháborúba

Tömegek zarándokoltak idén is Tapolcára, az egykori laktanyai, honvédségi területen megrendezett hadifesztivál alkalmából szombaton és vasárnap is.

Mindkét napon 10 órakor nyitották meg a kapukat az érdeklődők előtt, a nagy csatajelenetek pedig szombaton és vasárnap is 13 órakor kezdődtek. Özönlöttek az emberek vasárnap is az 1945-ös Graz környéki ütközet megtekintése céljából. A csata bemutatása számos látványelemet tartalmazott, melyek közül a légierő megjelenése mindenképpen kiemelkedett. A csatatéri eseményeket, illetve a történelmi háttérhez kapcsolódó információkat Valkóczi Balázs katonai hagyományőrző tolmácsolta a közönség számára. A jelentben több más mellett egy diplomáciai próbálkozás kudarcát, orosz tüzérségi előkészítést, légicsapást, péncélosok ütközetét, valamint a gyalogság harcát láthatta a több ezer látogató. Legalábbis azok a szerencsések, akik az első sorokban, közvetlenül a kordon mellett álltak. Sokan a bemutató alatt végig a jobb pozíciót keresgélték, vagy pár perc után beletörődtek abba, hogy csak a repülőgépet és a harckocsik lövegtornyait láthatják. Ettől függetlenül természetesen a harci jelenet minden elismerést megérdemel, az méltó folytatása volt a korábbi hadifesztiválok bemutatóinak. Kijelenthető, hogy Vitárius György főszervező és csapata az idén is kitett magáért.
Ki kell emelni, hogy a csatatéren kívül is volt élet, a vendégek egyenruházati, felszerelési, fegyverzeti kiállításokat, közelharci bemutatókat tekinthettek meg, ízelítőt kaphattak a magyar, a szovjet és a német hadsereg tábori körülményeiről. Volt francia idegenlégiós kiállítás és börze, surranótárs találkozó, RC autók „futtatása”, military börze, tűzoltók bemutatója, airsoft és nem utolsó sorban tankos utazásra is adódott lehetőség.

Képgaléria ITT