Időskorúakat tömörítő tanácsadó testület alakul Tapolcán

Meggyőződésem, hogy önök olyan tudással és tapasztalattal rendelkeznek, amelyre szüksége van az országnak és ennek a városnak egyaránt- fogalmazott Dobó Zoltán polgármester, aki egy időskorúakat tömörítő tanácsadó testületnek adott zöld utat a napokban.

A hivatal udvari tanácstermében tartott megbeszélésre olyan időskorú, nyugdíjas tapolcaiakat, zömében értelmiségieket hívott meg a város polgármestere, akik nem zárkóznak el a város ügyeinek alakításától, szívesen állítanák a jövőben tapasztalataikat, tudásukat a város szolgálatába.

A megjelentek az élet számos területén bizonyítottak már, a tanácsadó testület ötlete is soraik közül érkezett. Aktív éveikben a  jog, a közigazgatás, a kultúra, a gazdasági élet, az oktatás, a  honvédelem területén tevékenykedtek, ismert, köztiszteletben álló tapolcai polgárokról van szó. A kezdeményezés első lépcsőfoka volt a csütörtöki megbeszélés, ahol leginkább arról beszéltek az érintettek, hogy milyen formában, milyen keretek között jöjjön létre és működjön a megalakulás előtt álló testület.

A hozzászólók kivétel nélkül üdvözölték az elképzelést és az érdemi, hatékony működés, együttműködés érdekében javaslatokat fogalmaztak meg. Elhangzott, az időskorúak tanácsának tagjai ( a leendő szervezet elnevezése nincs még kőbe vésve) a jövőben megkaphatnák az önkormányzati előterjesztéseket, részt vehetnének az üléseken,  leginkább az előkészítő folyamatban számítanának véleményükre.

Ugyanakkor a testület a polgármesternek is adna közvetlen tanácsokat, megkönnyítve a döntést számára a várost érintő ügyekben. A résztvevők leszögezték, hogy politikai elkötelezettség nélkül, kizárólag a közjót szolgálva végeznék a munkát. A gyakorlati működés részleteinek kidolgozása, a vezetők megválasztása a következő összejövetelek témája lesz majd.  /Töreky László/