Huszárok évtizedei Reindl Erzsébet fotóin

A katonai hagyományőrzés elmúlt közel három évtizede, konkrétabban a huszárok világa került a Reindl Erzsébet képeiből nyílt fotókiállítás középpontjába a VOKE Batsányi János Művelődési Központban pénteken. Az eseményen Győrffy- Villám András új, huszárokról szóló könyvét is megismerhette a közönség.

A kiállítás megnyitóján Havasi Gábor a tárlatnak otthont adó intézmény vezetője, majd  Dobó Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, kiemelten az alkotót, az alkotókat és a hagyományőrzők képviselőit.  A város polgármestere hangsúlyozta, Tapolca sok évszázados katonai múlttal, hagyományokkal büszkélkedhet, amelyet a hagyományőrzők tesznek láthatóvá a ma embere számára. – Bízom benne, hogy a következő évtizedekben is megmarad ez a szép tevékenység, a jövőben is lesznek majd olyan elhivatott emberek, akik életük egy szeletét ennek a szolgálatnak szentelik- fejezte ki reményét.

A kiállítást Somogyi Győző grafikusművész, hagyományőrző huszártiszt nyitotta meg, aki „Tapolca házi ezredéről”, a történelmi Radetzky huszárezred történetéről, jelentőséről, annak tapolcai, környékbeli kapcsolódási pontjairól osztotta meg gondolatait, de a képek készítőjének méltatásáról sem feledkezett meg.

– Reindl Erzsébet sokak, sokunk tanítója, de nyugodtan mondhatom, Tapolca kultúrájának egyik oszlopa. Hálásan köszönjük, hogy figyelemmel kísérte tevékenységünket. Mivel tudjuk, hogy ő egy kiváló helytörténész, több tanulmány szerzője, a téma alapos ismerője, megtisztelő, hogy foglalkozott velünk, hogy dokumentálta létezésünket, munkánkat- méltatta a kiállított több, mint hatvan fotó készítőjét a művész, ismert lovas hagyományőrző, aki a megnyitót követően,  Győrffy-Villám Andrással,  Az utolsó huszárok című könyvéről beszélgetett.

Somogyi Győző hangsúlyozta, hogy a könyvben olvasható életmű interjúk, riportok ma már nem készülhetnének el, hiszen jelenleg mindössze két olyan személy él az interjúalanyok közül, akik huszárként harcoltak a II. Világháborúban.

– Kettős értékcsomagot adott át nekem ez a korosztály. Amikor a riportokat készítettem, ugyanis olyan huszártiszteket is megszólaltattam, akik a háború után végleg elszakadtak a lovak világától, mégis érdekes volt az életútjuk. Nagyszerű emberek voltak, utolérhetetlen emberi és szakma nagysággal bírtak mindannyian – mondta Győrffy-Villám András a kötet szerzője.

Ézsiás Vencel  huszárőrnagy példaképként beszélt a könyv írójáról, aki szerteágazó munkássága mellett, példaértékű módon, a fiataloknak továbbadva tudását, követendő mintát mutat számukra. /Töreky László/