“Hull a levél a virágról”-énekelte az észt együttes

Az Észtország délkeleti részén fekvő Nõo evangélikus gyülekezetének férfi énekegyüttese,  Margus Liiv vezetésével április 13-án, pénteken a tapolcai protestáns templomban adott koncertet közösen a helyi, Haga Kálmán vezette Protestáns Énekkarral.

 

A patinás egyetemi város Nöo-ból érkezett hétfős csapat tagja Mart Jaanson esperes, aki a 2008-as révfülöpi finnugor lelkészkonferencia óta többször járt hazánkban. A kiterjedt szórvánnyal rendelkező nõoi gyülekezetet lendületesen vezető lelkész egyházzenéből doktorált, és az új észt énekeskönyv előkészítő bizottságának aktív tagja. Az észt kórusmozgalom az elmúlt százötven évben Európa egyik legkiemelkedőbb kóruskultúráját hozta létre, a hozzánk érkező együttes ezt a hagyományt ötvözi az evangélikus gyakorlattal-tudtuk meg.

A koncertet megelőzően Csaba Dezső mutatta be a templomot és gyülekezetüket a vendégeknek, majd   Honthegyi Zsolt köszöntötte a jelenlévőket.  Az evangélikus lelkész hangsúlyozta, hogy az énekesek a történelem folyamán mindig nagy szerepet játszottak közösségük életében, gyakran annak vezetői voltak és különösen nagy jelentőséggel bírtak Isten dicsőítésében.

A koncertet felvezető gondolatok után elsőként a Protestáns Énekkar lépett közönség elé, a neves észt énekegyüttes utánuk következett.

A vendég egyházkórus koncertjének egyik különösen szép megnyilvánulása, a Hull a levél a virágról-című Petőfi Sándor költeményre írt énekkari mű magyar nyelven megszólaló előadása volt. Az észt énekkart a Tapolcai Finn Barátok Köre Egyesület is vendégül látta, és  bemutatta számukra Tapolca nevezetességeit.Az együttes magyarországi vendégszereplése egyébként nem ért véget Tapolcán, szombaton Veszprémben, vasárnap délelőtt Csákváron, vasárnap késő délután pedig Budapesten,  a kelenföldi evangélikus templomban adták elő rendkívül színvonalas  programjukat.  /Töreky László/