Hosszú hétvége kétkeréken

Nem panaszkodhattak a hétvégén azok, akik aktívan, sportolással szerették volna tölteni szabadidejüket, ugyanis az időjárás kedvező volt, és több, környékbeli, városunkat érintő program is lehetőséget adott az ilyenfajta kikapcsolódásra.

Hegyesd és Diszel között a lelkes kerékpáros csapat

Pénteken a Tegyünk a Földünkért rendezvénysorozat keretein belül egy 19 km-es terep kerékpáros kirándulásra invitálta a biciklizni vágyókat a Csermák József Rendezvénycsarnok. A túra a Köztársaság térről indult, majd földúton folytatódott Zalahaláp felé, onnan tovább Hegyesd irányába, majd a diszeli falukemencénél a szokásos, bőséges frissítők, finom harapnivalók, szendvicsek várták a kerékpározókat, majd azt követően a visszaút Tapolcára. Az útvonal ugyan nem volt hosszú, ám az elmúlt időszak időjárási viszontagságai nyomot hagytak rajta, az erdős részeken sár, máshol mélyebb homok nehezítette a haladást, de a jórészt tapasztalt, és rendszeresen kerékpározókból álló csapat megbirkózott az akadályokkal, és jó élményekkel tért haza. Szombaton a már szintén hagyományosnak mondható X. Káli-medence kerékpártúrán volt lehetőség részt venni azoknak, akik egy kicsit hosszabb távon szerették volna megmérettetni magukat.

A Káli-medencében kerékpározók a monoszlói pihenőnél

Míg a pénteki program a környezet megóvására, a szombati az értelmi fogyatékossággal élők minél szélesebb körű elfogadására hívta fel a figyelmet. A túrát a Theodora Alapítvány rendezte, összefogva a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel, a Révfülöpi Általános Iskolával, vállalat dolgozóival, valamint helyi lakosokkal. A kirándulás a kékkúti palackozó üzemtől indult Kővágóörs, Köveskál irányában Monoszlóig, onnan vissza Szentbékkállán, Mindszentkállán át a gyulakeszi pihenőig, majd Tapolca érintésével vissza Kisapáti, Nemesgulács, Káptalantóti felé, egészen Kékkút Polgármesteri Hivataláig, ahol meleg ebéddel fogadták a kerékpározókat és köszönték meg a részvételt. A késő délutánba nyúló túra útvonala kb. 50 km volt, a résztvevők dacoltak széllel, valamint a Káli-medence emelkedőivel, de mégis azt érezték, a biciklizés, a mozgás mindenkié, függetlenül attól, hogy valaki egészséges, sérült, fiatal vagy idősebb, a sport képes arra, hogy összehozzon és összefogjon embereket, csoportokat.

Indulás Kékkútról