Hőségben is biztonságban


Életbe lépett az Országos Tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés egyelőre 2019.06.12. szerda 0 órától 16 -án éjfélig lesz érvényben.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott óvatosságra intik a közlekedőket a kánikulai melegben.

A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. Sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést.
Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban!

Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot!
A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki, menet közben használjanak légkondicionálót vagy gondoskodjanak a levegőcseréről, a friss levegő utánpótlásáról.
Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleményében további tanácsokat olvashatnak.

… hogy mindenki hazaérjen!