Horváth Róbert kőbe zárt álmai

Horváth Róbert körmendi születésű, Tapolcán élő szobrászművész kisplasztikáiból, mellszobraiból és festményeiből nyílt kiállítás “Kőbe zárt álmaim” címmel a hét első napján a Tamási Áron Művelődési Központban. Az alkotó a Tapolcai Városi Képzőművész Kör egyik legtehetségesebb, legképzettebb egyénisége.

A tárlat megnyitójára érkezett érdeklődőket Barczáné Tóth Boglárka a művelődési központ igazgatója köszöntötte, aki  rendkívül tehetséges művészként jellemezte és ajánlotta a közönség figyelmébe Horváth Róbertet és munkáit.

Az alkotóról és munkásságáról Hangodi László történész, főmuzeológus  osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. –  Tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, felfigyeltek rá tanárai, akik tudták, hogy kellő kitartással párosulva ez a talentum szépséges pályaívet lesz képes rajzolni, amely megtalálja majd a tehetséghez a megfelelő képzőművészeti ágat és stílust.

Horváth Róbert kerámiaformázó szakmunkásként végzett, majd a levelező tagozaton megszerzett érettségi vizsgát követően a budapesti Építőipari és Díszítőművészeti Szakképző Iskolában tanult kőszobrászatot, tűzzománc készítést, díszítő festést és ötvösséget. Már akkor, a 90-es évek közepén a kőszobrászat volt az a szakterület, ahol a legmagabiztosabban érezte magát. Műveivel kiállításokon mutatkozhatott be, de soha nem mutatta be művei teljességét, annak mindig egy kisebb szeletével állt közönség elé. Budapest után Pécs következett, ahol a tudományegyetem művészeti karának szobrász szakán folytatta tanulmányait – mutatta be az alkotót Hangodi László, aki szerint Horváth Róbert most kiállított és munkásságának változatosságáról árulkodó kiállítása “csak a legnagyobb tisztelet hangján méltatható”.  – Büszkék lehetünk rá, hogy Horváth Róbert itt él közöttünk, hogy ő a mi szobrászunk-fogalmazott.

A közönség többek között megtudhatta, hogy Horváth Róbert tehetségét és tudását kiállítások és megrendelések sora  jelzi.  Többek között szülővárosa megrendelésére is készített köztéri alkotásokat, melyek közül a legjelentősebb egy bolgár mészkőből faragott Honfoglalás emlékmű, amely az államalapítás ezredik évfordulójáról méltón megemlékezve ékesíti  Körmend városát.

A “Kőbe zárt álmaim” című önálló kiállítás alkalmat adott a művésznek, hogy  Tapolca város római kori elődtelepülésének emlékére készített reliefjét is bemutassa a közönségnek.

A helyi képzőművészeti eseményt  Farkas Mihály a Járdányi Pál Zeneiskola tanárának klasszikus gitárjátéka színesítette.   /Töreky László/