Hogy ki az úr a “háznál”, most döntik el a szarvasok.

A szeptemberi szarvasbőgés nem csak a vadászok egyik legkedveltebb időszaka, de kiváló téma a természetfotósoknak is. A környék erdeiben megélénkült az élet az utóbbi napokban.

(A képek nagyításához kattintás a fotókra!)

szarvasboges

fotó: Pálinkás Gábor

Magyarországon először a dél-somogyi erdőkben, kicsit később a dél-zalai vidéken kezdődik el a bőgés- tudom meg Pálinkás Gábortól, aki a vadászpuskát már hosszú évekkel ezelőtt szögre akasztotta, hogy régi-új szenvedélyének, a természetfotózásnak hódolhasson nyugdíjas évei alatt. Megtudom, a szarvasok jellegzetes bőgő hangja a tehenek terelését szolgálja, egyfajta „ki az úr a háremben” jelzés. A termetes őshonos növényevő, fajtájának díszpéldánya ezzel jelzi kizárólagos szaporodási jogát.

szarvasboges-2

A hasonlóan jó hangú, erős hímre utaló kihívók azonban rendre megjelennek, hogy elvitassák ezt a jogot. A trónkövetelő felkeresi a hatalom aktuális birtokosát, sokáig mellette párhuzamosan ballagva mutogatja agancsát. Ha ily módon, tehát viszonylag békésen nem dől el, hogy ki az erősebb, akkor látványosan, agancsaikat összeakasztva  összecsapnak az állatok. A tehenek közben legelésznek, élik mindennapi életüket, ha kell figyelmeztetnek a külső veszélyekre. Így zajlott a szarvasbőgés szertartása a hétvégén a közeli Várvölgy erdőségeiben is.

szarvas2es-3eves-jatek

fotó: Ez csak játék! Kettő és három éves, még  nem ivarérett példány vetélkedése