Híd a munka világába

Rész-szakképesítést már két év alatt elsajátíthat aki hozzánk jár szakiskolába, vagy a Szakképzési Hídprogramunkba, később tanulóink be tudnak illeszkedni a három éves szakközépiskolai képzésbe is- mondta el lapunknak a Veszprémi Szakképzési Centrum Gönczy Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája megbízott igazgatója Szóvári Adél.  Az intézmény vezetője fontosnak tartja, hogy a köztudatban megváltozzon a diszeli iskoláról kialakult kép, hiszen csak a hely azonos, egyéb tekintetben nem rokonítható a Gönczy profilja a korábban itt folyó oktatással.

A Veszprémi Szakképzési Centrum kötelékében működő tagintézmény a helyi állami szakképzésben vállalt szerepet, egyéb hiányszakmák mellett, piacképes szakközépiskolai Pék szakmunkás képesítést, Cukrász képzettséget, az utóbbi tanévben pedig felnőttoktatásban érettségi vizsgát is szerezhettek az intézménybe beiratkozók. Megtudtuk, szakiskolai keretek között, hiányszakmákat – konyhai kisegítő, sütőipari és gyorspékségi munkás- sajátíthatnak el a  különböző korú és élethelyzetben lévő tanulók az intézmény falai között. A „Szakképzési Hídprogram”, az „Útravaló” és a „Varázspálca” programokban különféle ösztöndíjak is járnak számukra a teljes tanulmányi időszak alatt. A szakközépiskolai képzés két fő profilja, a Pék és Cukrász szakmák elsajátítását kínálja. – Rendkívül büszkék vagyunk tanulóinkra, akik rendre kiválóan teljesítenek a szakmai megmérettetéseken, köztük a népszerű Torta- és muffin sütő, illetve a Mézes-mázos versenyen, kiállításon. Tanulmányi versenyeken –Országos levelezőversenyeken (Szivárványhíd)- tanulóink csapatba és egyéniben is kiemelkedő eredménnyel teljesítettek az elmúlt időszakban.

Diákjaink dolgoznak, gyakorlati tanulmányokat folytatnak több tapolcai és környékbeli cukrászatban, pékségekben, bátran állítható, hogy megállják a helyüket a munkahelyeken is. Jellemző, hogy a jól dolgozó, jó gyakorlati érzékkel rendelkező diákjainkat igyekeznek a munkáltatók a szünidőben is alkalmazni- mondta el lapunknak Szóvári Adél. Meggyőződtünk róla, az iskolában folyó szakmai munkához minőségi technikai környezetet biztosít a fenntartó, jól felszerelt tanhelyiségekben, a szakmák, részszakmák elsajátításhoz szükséges legmodernebb gépeken folyik a szakoktatás.”