Programajánló/Hét falura szóló mulatság, ezúttal a Balaton partján

22 éve létezik és ugyanannyi ideje rendezi meg több környékbeli település, Balatonederics, Hegymagas, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Nemesvita és Raposka a közös szüreti felvonulást és fesztivált. Ezúttal szeptember másodikára és harmadikára tűzték ki a hagyományőrző programsorozat időpontját.

(Nagyításhoz kattintás a fotóra)

lesencéktől-balatonig

fotó: 2013- ban Lesencetomaj adott otthont a  közös szüreti mulatságnak. A fotó a központi ünnepség megnyitójáról készült. 

Idén Balatonederics lesz a „Lesencéktől és a Szent György-hegytől, a Balatonig” fesztivál központi ünnepségének helyszíne. A rendezvény első napjának késő délutánján, 17 órakor a falu tájházánál, a  hagyományok szerint betyárpróbával és a Répa Rozi jelöltek tréfás mérkőzésével indítják a szervezők a programokat. Balatonederics ezúttal hagyományos szüreti eszközök tárlatával, madárijesztő kiállítással, szőlő-, must-, bor kóstolóval, látványpréseléssel, tócsi-, és langalló sütéssel is kedvében jár a megnyitó közönségének, vendégeinek. A nagyszabású központi ünnepséget harmadikán, azaz másnap szombaton tartják, ezúttal Balatonederics strandján 16 órától. Ide érkeznek a résztvevő települések  szüreti jelmezesei, felvonulói, akik különböző időpontokban indulnak el saját falujuk egy-egy kijelölt gyülekező helyéről. A programokat, a kulturális fellépőket a megelőző évek hagyományaihoz híven, elsősorban a hét falu kulturális csoportjai, népi és modern táncosai, dalárdái biztosítják majd, de profik is jönnek, hiszen színpadra lép a Happy Dixieland Band és a Happy Jazz  Dance zenekar is. A rendezvény, – ha az időjárás kegyes lesz az ünneplőkhöz-, tűzijátékkal és az elmaradhatatlan élőzenés szüreti bállal zárul majd.