Helyi színjátszók vitték sikerre a Tótékat

Örkény István Tóték című művét két alkalommal is műsorra tűzte a Tamási Áron Művelődési Központ a napokban. A groteszk tragikomédiát az intézmény falai között működő amatőr színjátszó csoport adta elő Havasi Gábor rendezésében.

Ki ne emlékezne a Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre nevével fémjelzett  Isten hozta Őrnagy úr című filmszatírára! Az Örkény kisregényből 1969-ben született filmváltozat és számos kiváló színházi előadás mélyen belopta magát a nézők, az ország szívébe, felejthetetlenné téve egy nagyszerű művet.

A nagy elődök mindig magasra teszik a mércét, ahogy gyakran kitaposott utat, követendő mintát is kínálnak az utódoknak. Nem tudni, hogy Havasi Gábor színjátszói mennyiben tekintették etalonnak a korábban született, híressé vált Tóték előadásokat, de produkciójukat a karakterek és az általuk megrajzolt történet átélése, egyedi és hiteles megformálása, a jól időzített és a mindig célba találó humor, a remek gegek jellemezték.

A hétfői előadáson a jó, gyakran kiváló színészi teljesítmény, a mértéktartó  rendezés rendre elmosta a határokat az amatőr és a profi színjátszás között.

A központi szereplők, Hatvani Mátyás (Őrnagy), Baracskai László (Tóth Lajos tűzoltó), Talabér Melánia (Ágika) és Dominek Ilona (Tótné) az első pillanattól képes volt elhitetni a közönséggel, hogy a művelődési központ színpadán ezúttal egy profin megrendezett színdarab vérbeli színészeit látják játszani.

A darab további szereplői, mint Fiam Kristóf (postás), Havasi Gábor (Tomaji plébános), Havasi Marcell (Cipriani professzor), Szabó Zoltánné Korponai Kitti (Gizi Gézáné), Bakos Nándor (doktor úr), Szabó Csaba (Lőrincke), Szélessy Patrik (Dr. Eggenberger Alfréd) és Papp Botond Bendegúz (inas) pedig méltó „munkatársak” voltak a történet teljes értékű megformálásához.

A Horváth Magdolna ötleteit és segítői munkáját dicsérő díszletvilág célratörő  és jó értelemben véve, éppen megfelelő hátteret biztosított a játékhoz. A szűnni alig akaró lelkes taps pedig a közönség őszinte véleményét tükrözte az előadásról vasárnap és a már megtapasztalt siker hatására felszabadultabb, önfeledtebb játékot hozó  hétfő esti előadást követően egyaránt. /Töreky László/

(A hétfői  előadásról készült képgalériánk a Tapolcai Újság facebook oldalán megtekinthető! )