Hajléktalanok a fókuszban

Hétfőn lépett életbe az az új szabályozás, amely tiltja az életvitelszerű utcán lakást, vagyis az utcai hajléktalanságot. Erről és az illegális szemételhelyezésről tartott tájékoztatót kedden Rausz István rendőr alezredes, a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője.

Az új jogszabály értelmében életvitelszerűen nem lehet közterületen tartózkodni, és aki onnan a hatóságok fel-szólítása ellenére sem távozik, szabálysértést követ el.
– Kapitányságunk területén Tapolca és Sümeg érintett, az új szabályzás kapcsán itt lesz feladatunk. A törvényi háttér lényege az, hogy azokat a személyeket, akik köz-területen élik mindennapjaikat, a hajléktalan ellátás igénybevételére kényszerítse. Megjegyzem, sokakat irritált, hogy azokon a helyeken, ahol az emberek kikapcsolódni, pihenni, szórakozni szerettek volna, gyakran állandó „lakók” tartózkodtak. Ez a lakosság egy jelentős részét zavarta, még akkor is, ha bűncselekmény nem történt – fogalmazott Rausz István.
Kifejtette, hogy ez a változás éppen abba az irányba mozdítja el a korábban megszokott trendet, hogy a szerencsétlen sorsú hajléktalanok számára emberibb életkörülményeket biztosít. Itt nem csupán a „szépérzék”, vagy a látvány helyreállításáról van szó, hanem a perifériára szorult emberek érdekeiről is. Arról, hogy legyen fedél a fejük fölött télen is. Tapolcán hat-nyolc személy, aki gyakorlatilag a közterületen éli az életét, őket a rendőrök már figyelmeztették a törvényi változásra, tudnak róla. A hajléktalan szálló kapacitása is rendelkezésre áll, az érintett szervek (rendőrség, önkormányzat, ellátó szervezet) közötti egyeztetések megtörténtek. Egy terjedő hírt is cáfolt a téma kapcsán az alezredes, mégpedig azt, hogy az eljárás alá vont hajléktalanok személyes tárgyait megsemmisítenék. Ez pletyka, a rendőrnek gondoskodnia kell a tárgyak átvételéről, azok megőrzéséről.
A kapitány a Tapolcán és környékén is egyre nagyobb gondot jelentő illegális szemét-elhelyezéssel kapcsolatban kiemelte, hogy sajnos a „lomizásból” élők okozzák a legtöbb problémát. Hozzák be az árut külföldről, ami pedig megmarad, elhelyezik valahol, erdőben, réten, útszélén, árokban, magánterületen, közterületen. A rendőrségre sokan telefonálnak emiatt, s Rausz István mindenkit arra biztat, hogy a jövőben is jelentsék be, ha illegális szemét lerakóhelyre bukkantak. Csak úgy lehet a jelenség ellen eredményesen fellépni, ha a lakosság is fontosnak tartja a környezetkárosítás megállítását. Ha a rendőrség bejelentést kap, a helyszínt, a lerakott hulladékot átvizsgálják, s eljárást indítanak. Amennyiben veszélyes hulladékot is találnak adott helyen, akkor bűncselekmény miatt, egyéb esetekben szabálysértés okán. Magasak a kiszabható büntetési tételek, ami elrettentő lehet abban az esetben, ha sikerül néhány nagyobb szemetelőt elkapni.