Gyűjtés az orgona felújításáért

Jótékony célú hangversenyt adott vasárnap Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművész és Virágh András Liszt-díjas orgonaművész, a Vox Angelis Énekegyüttessel a tapolcai Nagyboldogasszony plébániatemplomban, az orgona felújításáért.

Virágh András Liszt-díjas orgonaművész (balról), Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművész és a Sellyei Gábor vezette Vox Angelis Énekegyüttes

A virágvasárnapi koncert után a hónap végén, 27-én lesz még egy jótékony célú rendezvény a Tapolcai Kamarakórus közreműködésével. A mostani hangversenyen Szakács Péter plébános köszöntőjében külön kiemelte, hogy az egyébként csodálatos hangszer sürgős felújításra szorul. Hozzátette, a Tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia honlapján megtalálható az a bankszámla is, ahova bárki utalhat a nemes cél érdekében. Az érdeklődők a koncert után egy kihelyezett urna által is adakoztak, illetve az is elhangzott, hogy Dobó Zoltán polgármester is hozzájárul az említett munkálatok költségeihez.
Korábban írtuk,  hogy Török Attiláné, a Tapolcai Kamarakórus karnagya, összehívta az egykori Orgonasípok Alapítvány több tagját – dr. Varga Lászlót, Horváth Józsefet, dr. Sipos Ferencet – a nemes cél, a hangszer felújítása miatt. A megbeszélés lényege annyi volt, hogy a lelkes csoport gyűjtésbe kezd – mint azt tették az új orgona építéséért a kilencvenes években – , hogy a szükséges munkálatok mielőbb elkezdődhessenek. Megtudtuk, az évenkénti karbantartás elmaradása miatt egy komolyabb beavatkozás vált szükségessé, ami nagyjából másfél millió forintba kerülne. Ezért a mostani koncert és a következő is alkalmat nyújt az adakozni kívánók számára, hogy lehetőség szerint hozzájáruljanak a felújításhoz.

Gion Zsuzsanna mezzoszoprán énekművész Tapolcán

Az Orgonasípok Alapítvány 1995-ben jött létre, majd célkitűzésük elérése után, 2004-ben megszűnt. Most ismét kell a segítség, így az egykori tagok összefogtak.
A régi orgonát 1999-ben bontották le, miután addigra használhatatlanná vált. Az alapítvány ekkor már évek óta aktívan tevékenykedett, amiből alapítóként az azóta elhunyt Csere Sándor kanonok is kivette a részét. Munkájuk eredményeként 2001-ben szólalhatott meg az új orgona, egy dunakeszi orgonaépítő cég közreműködésével. Csere Sándor örömmel számolt be erről akkoriban egy vele készült interjúban, ahol kérdésemre azt is elárulta, hogy mintegy 15 millió forintba került az új hangszer, amely mögött korábban soha nem tapasztalt lakossági összefogás bontakozott ki. Dr. Varga László akkor és most, tizennyolc évvel később is elmondta, megszámlálhatatlan sok segítője volt az ügynek. Az aktivisták felbecsülhetetlen értékű munkát végeztek, köztük Török Attiláné, Csanda Elekné, Mózner Miklós, Horváth József és dr. Sipos Ferenc. Ők azok, akik minden lehetőséget, személyes ismeretséget megragadtak, hogy Tapolca új orgonához juthasson 2001-ben. Jórészt most is az ő vállukon nyugszik a hangszer további sorsa. Természetesen mellettük áll Gion Zsuzsanna és Virágh András is, a Vox Angelis Énekegyüttes és a Tapolcai Kamarakórus, s nem utolsó sorban a Tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia.
Az orgonáról annyit kell tudni, hogy 21 regiszteres, 1340 síppal, amely 2001-ben került jelenlegi helyére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Tapolca önkormányzata, a hollandiai Utrecht Szent János Egyházközség és több mint kétszáz adományozó támogatásával, neves művészek és névtelen önkéntesek önzetlen segítségével. Most ismét az összefogás segíthet, a tét nagy, ám a felújításhoz szükséges összeg lényegesen kisebb, mint két évtizeddel ezelőtt.