Gyepűtiprás tizenhatodszor

Immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a régi hagyományt felelevenítő gyepűtiprást Tapolca-Diszelben a Hajagos és Csobánc hegyeknél.


A szombati borongós, csöpörgős idő ellenére az idén is szép számmal vettek részt a programon, amely ismét megerősítette az ötletgazdákat abban, hogy jól döntöttek, amikor elindították a rendezvényt. A szervezők, illetve a főszervező Bakos György, a városrész önkormányzati képviselője, valamint a Trio pince képviseletében Knolmayer Ferenc finom borokkal, pogácsával várta a kiindulási ponton, a temető melletti kereszteződésnél az érkezőket. Innen indult el a közel nyolcvanfős csapat a hegyi pincék irányába. A résztvevők ezúttal is több helyszínt látogattak végig. Először Csóka Ferencékhez, majd a Bakos családi pincéhez tértek be. Utána Szedlák József és Mátyás Helga birtokához érkeztek, ahol népzenével fogadták a vidám csoportot. Innen Román Dezsőék családi pincészetéhez sétáltak át, majd a településrész kultúrházában fejezték be az idei programot. Itt Bene Károly meleg vacsorával és Szürkebaráttal várta a csapatot, a zenét Krejczigner István szolgáltatta.


Bakos György a helyszínen elmondta, a gyepűtiprás hagyománya az egykori szőlőbirtokosok tavaszi találkozóján alapszik, amikor közösen megállapították a birtokhatárokat, azaz kitaposták, kicövekelték a gyepűt. Ezt a régi szokást tartják életben, úgy, hogy közben megkóstolják a helyi gazdák finom borait. A hagyomány a szervezők, a házigazdák, illetve a résztvevők közreműködése folytán tovább él, amiért a településrész képviselője külön köszönetet mondott a rendezvény végén.