Gyepűtiprás a hegyen

Szijártó János – Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a régi hagyományt felelevenítő gyepűtiprást Tapolca-Diszelben a Hajagos és Csobánc hegyek lábánál.

gyeputipras_08aaa

A komoly érdeklődés ezúttal is megerősítette a szervezőket abban, hogy jól döntöttek, amikor elindították a rendezvényt. A szervezők, illetve a főszervező Bakos György, a városrész önkormányzati képviselője, a jó idő mellé finom borokat is rendelt a kiindulási pontra, a temető melletti kereszteződéshez. Itt a több, mint százfős csapat tagjai „bemelegítésként” zamatos helyi bort kóstoltak, haraptak hozzá pár falatot, majd a Őri Sándor harmonikamuzsikáját követve megindultak a hegyi pincék irányába. A vidám csapattal tartott Tapolca két alpolgármestere, Lévai József és Kozma Henrik is. A résztvevők hat helyszínt látogattak meg. Előbb a Tóth családi pincészet borait ízlelhették, majd Pető Piroska és Holcsek Eszter, aztán Marton Jenő birtoka következett. Mátyás Helga és Szedlák József pincéjénél meglepetésként az Iglice együttes barokk zenével köszöntötte az érkezőket. A finom nedűk kóstolása Román Dezsőéknél folytatódott, végül a Dézsi családi pincészetnél fejeződött be. Bakos György kitűnőre értékelte az idei rendezvényt, úgy a résztvevők létszáma, mint a vendéglátás alapján. – A gazdákról csak a köszönet hangján tudok szólni, hiszen mindenhol barátsággal, jó szívvel látták vendégül a hagyományt újjáélesztő és ápoló népes társaságot – tette hozzá.

A gyepűtiprás hagyománya az egykori szőlőbirtokosok tavaszi találkozóján alapszik, amikor közösen megállapították a birtokhatárokat, azaz kitaposták, kicövekelték a gyepűt.