Fúvósok nívós hangversenye

Szijártó János – Indulók, filmzenék, musical-részletek, komolyabb és könnyedebb művek repítették a zene varázslatos birodalmába a közönséget szombaton este. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar a Csermák József Rendezvénycsarnokban tartotta hagyományos újévi koncertjét.

fuvosok
Erkel Ferenc Hunyadi indulója után Jacob de Haan Ammerland című szomorú, merengő művével emlékeztek Csincsi Ferencre, Balatonfüred Város Fúvószenekarának volt karnagyára és a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselőre a zenekar tagjai.

fuvos2
A folytatásban előbb Johannes Brahms életművéből, majd a Farkasokkal táncoló című film zenéjéből hallhattak pazar részleteket az érdeklődők. Péni Béla karnagy és megfiatalított csapata ezúttal is elkényeztette a szép számú, és igencsak lelkes közönséget. Előbb a Sakk című musical, utána a hippikorszak passiója, a Hair következett, a maga mély érzelmi töltésével, hatásával.

fuvosokhair

Az együttes szinte eggyé vált a zenével, a hallgatóság pedig az együttessel, és minden bizonnyal sokak előtt leperegtek Milos Forman rendező világhírű filmjének egyes filmkockái, a vietnámi háború idején játszódó történetből. A fúvósok és az ütősök szekciói kiegészültek három kitűnő énekhanggal, Böröczky Anna, Májer Edit és Haga Kálmán énekeltek szólót, nem mellesleg korhű öltözékben.

fuvos3
A hangulatot fokozta Péni Béláék nőnapi rögtönzése, amikor is a „fiúk” mazsorettcsoportként is megvillantották tehetségüket. A vastapsot előre lehetett borítékolni. Hasonló sikere volt az együttes legifjabb tagja – a táncban is tehetséges Nagy Márton Miklós – által bemutatott Kalotaszegi legényesnek.

fuvos4
Andrew Lloyd Webber Szimfonikus portréja, a Rózsaszín párduc, a Karib tenger kalózai, Manfred Schneider német zeneszerző műve, a New Age Rock folytatta a sort, majd egy kis őserdei kitérő következett. Naohiro Iwai japán zeneszerző Jungel fantasy című művének Tapolcán elhangzott feldolgozása a dzsungel világába kalauzolta a közönséget. Latin-amerikai és afrikai tánctémák, valamint a sejtelmes, vidám, vagy éppen izgatott trombita- illetve fúvóshangok, valamint az ütőhangszerek felfoghatatlanul színes kavalkádja igazi őserdei légkört teremtettek.

fuvos6

Az est további részében több feldolgozást hallhatott még a közönség, de minden idők indulója, a Radetzky induló is elhangzott. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekart szinte nem akarták leengedni a színpadról. Percekig tartó vastaps igazolta Péni Béla, egy kettő évvel ezelőtti interjújában elhangzott szavait, miszerint a fiatalítással sem engednek a minőségéből.

fuvos5                                                                                                          Fotók: Szijártó János