Füstölgés és irodalom, irodalmi pipatórium

A múzeumok őszi rendezvénysorozatához Németh István Péter Irodalmi pipatórium-című előadásával is  csatlakozott a diszeli Első Magyar Látványtár a hétvégén. Vörösváry Ákos és Kinga az ismert tapolcai költő gondolataival, irodalmi szemelvényeivel, gazdag szellemi gyűjtésével gazdagították Nagy szenvedély című aktuális kiállításukat.

Vörösváry Ákos elmondta, annak dacára, hogy a Látványtár nem múzeum, a diszeli  kiállítóhely is lehetőséget kapott, hogy október elsejétől november elsejéig részt vegyen a hazai múzeumok őszi országos programsorozatában. –  Ennek keretében október elején az aktuális „ Nagy szenvedély” című dohányzástörténeti  kiállításunkat tárlatvezetés keretében mutathattuk be a közönségnek, majd két múzeumpedagógiai rendezvény következett. Az egyik kifejezetten  tapolcai általános iskolában tanító pedagógusoknak, a másik  gyerekeknek, neves múzeumpedagógusok vezetésével. Mostani programunk Németh István Péter Irodalmi pipatórium című előadása. István már fél éve dolgozik rajta és még nem ért véget a munka. Ami biztos viszont, hogy a végleges anyagot a Látványtár könyv formájában kiadja a közeljövőben. Programjaink a Márton-napi búcsúval zárulnak majd, amire mindenkit szeretettel várunk- mondta el érdeklődésünkre a diszeli Látványtár gazdája.

Németh István Péter szerint, ahogy például a miskakancsók világa, egy pipa vagy egy szivar is az emberi kultúra történetének egy-egy életfolyamát illusztrálják. –  A pipa, a dohány Európában a 16. századtól jelen van, ahogy nálunk Magyarországon is.

Magam 1986 szilveszterén nyomtam el az utolsó csikket. Azóta csak szellemi értelemben foglalkozom a dohányzással, annak történetével. A dohányzás vitathatatlanul a népkarakter szerves része. A magyar embert csizmában, esetleg kalapban írják le, de a pipa nem hiányozhat a szájából. A hazai kultúra és irodalom történetében a legelső míves szonett is a pipáról szól, amelyet egy jezsuita szerzetes, Faludy Ferenc írt- adott ízelítőt  az általa tartott irodalmi délután témájából Németh István Péter./tl/