Fórum, egyeztetés a jövő városképéről

Lakossági fórumot szervezett hétfőn a város önkormányzata a polgármesteri hivatal udvari tanácstermében, ahol a jövő építészeti városképe, aktualizált szabályozási terve,  többek között a Fő tér, illetve a Hősök tere tervezett átalakítása került szóba.

Gyarmati Tamás főépítész: Ha az államigazgatási szervek is jóváhagyják, télre elkészül a város aktualizált, új szabályozási terve.

Gyarmati Tamás főépítész és kollégái által bemutatott tervekben a Hősök terén, a buszmegálló szomszédságában álló szobor eltávolítása és környékének átalakítása is szerepel. Eszerint a szóban forgó 600 négyzetméternyi területet felszabadítanák a közforgalom javára, az így megszünt zöldterületet viszont a Sümegi ABC mögötti területre tervezik “átvinni” . – Amikor megszüntetünk egy zöldterületet a városban, akkor a hatályos törvények szerint, a város határain belül egy hasonló méretű és rendeltetésű területet kell létrehozni- tájékozatatott a főépítész, aki a lakossági fórum egyéb témáiról is beszélt. – Az elmúlt egy évben minden érintett lehetőséget kapott, hogy a szabályozási tervvel kapcsolatos problémáit elmondja. Ezeket a problémákat jelentős részben orvosoltuk, illetve megoldást kerestünk arra, hogy az egyéni fejlesztési elképzelésekkel ne legyenek ütközések.

Az előző szabályozási tervünk még 2012-ben készült, így többek között jogharmonizációs szempontból is aktuális annak felülvizsgálata. Ennek lépései a belső egyeztetési anyag után kerülnek nyilvánosságra, amelyet hamarosan nyilvánosság elé viszünk, minden fórumon meghirdetünk és egyeztetünk. Ezután jönnek az államigazgatási szervek, akik várhatóan az ősz végén, illetve a tél elején jóváhagyják majd az új szabályozási tervet-mondta el lapunknak Gyarmati Tamás. A tervezett városképi átalakításokkel kapcsolatosan személyes észrevétellel Neszler Imre, a felújítás alatt álló, de helyi védettséget élvező tapolcai ó zsinagóga tulajdonosa élt. A hozzászóló, turisták által is látogatható emlékhelyet, egyfajta turisztikai attrakciót hozna létre a szóbanforgó épület felújításával, ám ezek az elképzelések részben ütköznek a tervekben felvázolt koncepcióval. A főépítész a műemléki védetté nyilvánítás elindítását javasolta a hozzászólónak, amely tisztázna számos nyitott kérdést az épülettel kapcsolatban. /tl/