Fontos látni és látszani!

tothcsabaA mostani csapadékos és jellemzően szürke időszakban a közlekedésben is óvatosabban, körültekintőbben kell eljárnunk, mint általában. Sajnos számos baleset előzménye, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek.
A “Látni és látszani” elv talán az egyik legfontosabb, amiről a közlekedők soha nem feledkezhetnek meg, vélekedett Tóth Csaba. A tapolcai szerviztulajdonos szerint lassabban, körültekintőbben lehet vezetni, s így eleve hosszabb menetidővel kell számolni. Óvatosan szabad megközelíteni a zebrát, és eleve alacsonyabb sebességgel haladni, ha gyerekeket észlel a vezető. Arra is készülni kell, hogy esetleg figyelmetlenül lép az útra közülük valaki. A hibátlanul működő világítás mellett a gumik állapota is figyelmet érdemel. Egyik pillanatról a másikra csúszóssá válhat az út, az éjszakai, reggeli fagyok ideje még nem járt le, azaz erre is fel kell készülnünk. Ez pedig a jó gumikkal kezdődik.
A gépkocsiknál lényeges az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékek rendszeres ellenőrzése, de a jól működő ablaktörlő, az ablakmosó folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray is fontos kellék lehet. Lakott területen kívüli utakon, vagy közvilágítás nélküli szakaszokon sajátos problémát jelentenek a gyalogosok és a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok.