Fontos, hogy jól lásson és jól látszódjon!

A Veszprém megyei rendőrök is csatlakoztak az idén nyolcadik alkalommal útjára induló országos akcióhoz azzal a céllal, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívják a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság az X-Meditor Kft-vel közösen idén is útjára indította közlekedésbiztonsági kampányát, amely már 2012 óta hívja fel a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára, valamint az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Az őszi időszakban az út- és látási viszonyok folyamatosan romlanak, amelyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A projektben a rendőrség arra buzdítja a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vagyis járművük átvizsgáltatása mellett ellenőriztessék látásukat is.

Ebben az időszakban többet kell éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között, szürkületben, ködben vezetni. Emellett eső, havazás miatt is gyakran jelentősen csökken a látótávolság. Rendkívül fontos, hogy a járműveken jól működjenek a világítások és a jármű vezetője jól lásson. Veszprém megyében négy szervizben vizsgálják meg ingyenesen a járművek fényszóróit, irányjelzőit, szélvédőjét.

A közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése közös ügy, minden közlekedőt érintő fontos cél. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ezért azt kéri, hogy aki teheti, vegyen részt az akcióban, illetve vezessenek kellő körültekintéssel, óvatossággal és fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Ha gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, hogy csak akkor lépjenek le az úttestre, amikor már a  járművezetőkkel felvették a szemkontaktust, és látják, hogy a járművezetők valóban észlelték Önöket és az elsőbbséget biztosítani tudják!
  • Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetében lakott területen kívül minden esetben viseljenek láthatósági mellényt!
  • Ellenőrizzék gyermekeik, illetve saját kerékpárjukat, annak világító berendezéseit és fékeit!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjaikról, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről!
  • Ha gépjárművel indulnak útnak, ellenőrizzék a jármű világító berendezéseinek az állapotát és működőképességét, az ablaktörlő lapátokat amennyiben szükséges cseréljék ki, illetve az ablakmosó tartályokat a megfelelő folyadékkal töltsék fel!